Ντόμινο αρνητικών εξελίξεων φαίνεται να προκάλεσε η κίνηση της Βρετανίας να συμπεριλάβει επτά ελληνικά νησιά στην «κόκκινη λίστα», βάζοντας σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από αυτά.

Συγκεκριμένα, απόφαση του Βρετανού υπουργού Μεταφορών Γκραντ Σαπς επιβάλλει αυτοαπομόνωση δύο εβδομάδων στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από αυτά αφορά περί τους 60.000 τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο η Βρετανία δεν είναι η μοναδική χώρα η οποία αποφάσισε να πάρει σχετικά μέτρα. Μια μέρα μετά την απόφαση αυτή, η Ολλανδία τοποθέτησε τα ελληνικά νησιά στην «πορτοκαλί» λίστα.

Όπως αναφέρει το Dutch news, αυτό σημαίνει πως όλα, πέραν των απολύτως απαραίτητων, ταξίδια θα πρέπει να αποφεύγονται και οι τουρίστες που επιστρέφουν από διακοπές στην Ελλάδα να τίθενται σε καραντίνα δέκα ημερών.

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας RIVM μάλιστα συνέστησε στους ειδικούς να παρακολουθούν την κατάσταση στην Ελλάδας εν όψει διακοπών φθινοπώρου, περίοδο που πολλοί Ολλανδοί επιλέγουν να πραγματοποιήσουν  για μια, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σύντομη απόδραση σε κάποια ηλιόλουστη χώρα.

Στο μεταξύ αξιωματούχοι επεξεργάζονται σχέδιο για την επέκταση του καταλόγου των ατόμων που δεν θα μπαίνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους από μια «πορτοκαλί ζώνη», όπως χαρακτήρισε πλέον το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών τα ελληνικά νησιά – όπως οι επιβάτες που θα συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλες χώρες, οι εργαζόμενοι σε πλοία και άλλα άτομα σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraaf.

Η οδηγία τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα 8/9/2020.

Όπου φύγει φύγει οι Βρετανοί

Μόνο ευχάριστη δεν βρήκαν οι Βρετανοί την απόφαση περί καραντίνας όσων γυρνούν από επτά ελληνικά νησιά.

Η απόφαση αφορά επτά ελληνικά νησιά, δηλαδή την Λέσβο, την Τήνο, την Σέριφο, την Μύκονο, την Κρήτη, την Σαντορίνη και  την Ζάκυνθο.

Η είδηση έφερε πανικό στους Βρετανούς που βρίσκονται διακοπές στη χώρα μας καθώς δεν είναι λίγοι που προσπαθούν να φύγουν σήμερα ώστε να γλιτώσουν την καραντίνα.

Μόνο όσοι βρετανοί καταφέρουν και προσγειωθούν στη χώρα τους στις 4 το ξημέρωμα δεν θα μπουν σε καραντίνα για 14 μέρες.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Βρετανού υπουργού Μεταφορών Γκραντ Σαπς για τη συμπερίληψη επτά ελληνικών νησιών στην «κόκκινη λίστα» που επιβάλλει

Σύμφωνα με την Daily Mail περίπου 60.000 τουρίστες θα μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στη χώρα τους από διάφορα σημεία της Ευρώπης κι έτσι όσοι επιστρέφουν από την Ελλάδα σε λίγες ώρες δεν θα αποτελούν εξαίρεση.

Παροξυσμός εξαιτίας της ξαφνικής καραντίνας

Μάλιστα η αιφνιδιαστική απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει παροξυσμό τους τουρίστες των επτά νησιών, που αναζητούν εναγωνίως πτήσεις επιστροφής στην πατρίδα πριν την εκπνοή της προθεσμίας.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που προτιμούν να πληρώσουν διπλάσια και τριπλάσια την τιμή του εισιτηρίου παρά να μείνουν 14 μέρες στο σπίτι τους.

Στο βρετανικό μέσο μίλησε και η 46χρονη λογίστρια Τζούλι Φριου, που βρίσκεται στην Κρήτη εδώ και δύο εβδομάδες με τον σύντροφό της και τα τρία παιδιά της, και ταξιδεύει τα ξημερώματα με προορισμό το Μπερμιγχαμ.

Η ίδια τόνισε πως προλαβαίνει την προθεσμία ωστόσο ανησυχεί μήπως τελικά δεν καταφέρει να φτάσει έγκαιρα λόγω κάποια καθυστέρησης και τελικά μπει σε καραντίνα.

Ακυρώνονται τουριστικά πακέτα σε νησιά

Στην ακύρωση των πακέτων διακοπών από τη Βρετανία προς την Κρήτη, τη Ζάκυνθο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο έως τις 22 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε η TUI, μετά από την απόφαση της κυβέρνησης του Λονδίνου να επιβάλλει υποχρέωση καραντίνας στις αφίξεις από αυτά τα νησιά από τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Ακύρωση ταξιδιών προς Κρήτη έως και τις 20 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε και η Jet2.

Εκπρόσωπος της TUI σχολίασε πως η κατά τόπους αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης ως προς τις αποφάσεις για καραντίνα είναι καλοδεχούμενη, αλλά επέκρινε τη βρετανική κυβέρνηση για τη μικρή χρονική προειδοποίηση.

Αμφότερες οι ταξιδιωτικές εταιρείες, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΙ, καλούν τους πελάτες τους που επηρεάζονται να αλλάξουν τις κρατήσεις τους ή να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης χαρακτήρισε «πολύ άτυχη» την την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επιβάλλει καραντίνα κατά την άφιξή τους επί αγγλικού εδάφους στους ταξιδιώτες από επτά ελληνικά νησιά.

Μιλώντας το πρωί στο Sky News ο κ. Θεοχάρης είπε επίσης ότι η καραντίνα δε δικαιολογείται από τον αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα ανά 100.000 κατοίκους, που βρίσκεται αρκετά κάτω από το όριο την 20 κρουσμάτων που έχει θεσπίσει ως κριτήριο για επιβολή καραντίνας το Λονδίνο.

Ο Υπουργός Τουρισμού απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η ελληνική κυβέρνηση αποκρύπτει στοιχεία για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων, λέγοντας ότι έχουν αυξηθεί οι διαγνωστικοί έλεγχοι, ιδίως σε περιοχές όπου καταγράφεται αυξημένη συγκέντρωση κρουσμάτων και ότι υπάρχει στενή συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο κ. Θεοχάρης διαβεβαίωσε ότι το σύστημα ελέγχων που ακολουθείται στην Ελλάδα έχει επιτρέψει στις αρχές να έχουν την κατάσταση υπό έλεγχο, παρά την αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων με το άνοιγμα του τουρισμού.