Με ευλάβεια και προσοχή τηρεί τα μέτρα ασφαλείας για τον κοροναϊό ο 20χρονος φοιτητής Αλέξανδρος Διαμαντίδης. Εργάζεται σε καφετέρια στο κέντρο του Πειραιά, και έρχεται καθημερινά σε επαφή με πολύ κόσμο.

«Είναι δύσκολο το σκέφτομαι πολλές φορές, είναι δίπλα στο λιμάνι, πιάνω χρήματα, κάνουμε ανταλλαγές οπότε υπάρχει φόβος» λέει στην κάμερα του MEGA.

Φοράει τη μάσκα για οκτώ συνεχείς ώρες και σε λίγες ημέρες, όταν θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στη σχολή του, οι ώρες που θα φοράει μάσκα θα αυξηθούν. «Στο εργασιακό περιβάλλον με φοβίζει προσέχω λιγότερο τηρώ τα μετρά όμως παντού».

Συνεχής απολύμανση

Με απολύμανση στον πάγκο που πουλάει λαχεία ξεκινά η μέρα για την Δέσποινα Μελά. Είναι 62 ετών, πολλές ώρες στο δρόμο και κινείται με τα Μέσα μαζικής Μεταφοράς. «Προσπαθώ να φοράω τη μάσκα μου, τα αντισηπτικά μου και τα λεφτά που πιάνω… και στο σπίτι κάνω όσα πρέπει και ο Θεός βοηθός».

Με φόβο και αγωνία ξεκινά καθημερινά το μεροκάματο για τον οδηγό ταξί, Άγγελο Τσαβλή. Η πρώτη δουλειά που κάνει αφού πιάσει το τιμόνι είναι να κάνει απολύμανση στο ταξί του. «Μας γεμίζει ανησυχία, δεν ξέρουμε ποιος μπαίνει. Αυτά έχει αυτή η δουλειά για να βγει το μεροκάματο».

Ο Αγγελος Τσαβλής εργάζεται ως ταξιτζής τα τελευταία δέκα χρόνια. Μένει με την ηλικιωμένη μητέρα του και, από όταν ξεκίνησε η πανδημία, φροντίζει να μην πηγαίνει για δουλειά σε πολυσύχναστα σημεία.

«Δεν πάω ούτε σε νοσοκομεία γενικής εφημερίας ούτε σε λιμάνια ούτε σε αεροδρόμια».

17 χρόνια στο τιμόνι του λεωφορείου είναι ο Απόστολος Αρβανίτης, οκτώ ώρες με μάσκα απομονωμένος, όσο γίνεται από το επιβατικό κοινό πίσω από ένα πλεξιγκλάς. Πατέρας δυο παιδιών, και με γονείς που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. «Μάσκα 8 ώρες δεν είναι θέμα προστίμου είναι θέμα να προστατευόμαστε…»

Ο κ. Αρβανίτης έχει ένα ακόμη λόγο να φοβάται τον ιό κατά τη διάρκεια της εργασίας του αφού, όπως λέει, οι περισσότεροι επιβάτες δεν φορούν ακόμη και σήμερα σωστά τη μάσκα.

«Οι περισσότεροι δεν κάνουν σωστά χρήση μάσκας, γίνονται ευτράπελα, φόρα τη μάσκα γιατί δεν φοράς μάσκα κλπ…»

Ο Απόστολος, ο Άγγελος, η Δέσποινα και ο Αλέξανδρος είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Όλοι εμείς, που θέλουμε το αυτονόητο. Ασφάλεια και σεβασμό στην καθημερινότητά μας, που αυτό σήμερα σημαίνει φοράμε μάσκα και κρατάμε αποστάσεις.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA