Η συσκευή ήταν κρυπτογραφημένη και ιδιοκτησίας της αμερικανικής κυβέρνησης. Το τηλεφώνημα που δέχθηκε εκεί από το Οβάλ Γραφείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης διήρκεσε περίπου είκοσι λεπτά. Αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ένα ακόμη στην Αγκυρα, στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η παρέμβαση του σημαντικότερου αμερικανικού παράγοντα προχθές το βράδυ δείχνει πως στο παρασκήνιο οι διπλωματικές ενέργειες προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο – και φυσικά να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – είναι πυρετώδεις.

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, εκφράζει την ικανοποίησή της για την παρέμβαση του πλανητάρχη, αφού αποσκοπεί σε «συνθετική πίεση» προς την Τουρκία – συμπεριλαμβάνει δηλαδή στη διπλωματική της στρατηγική τόσο τις πιέσεις που ασκούν στη γειτονική χώρα η ΕΕ γενικά και η Γερμανία ειδικά όσο κι αυτές που προέρχονται από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Αυτή είναι η μία πτυχή της ελληνικής στρατηγικής. Γιατί, παράλληλα, η κυβέρνηση έχει βάλει σε εφαρμογή και κινήσεις που καθιστούν σαφές ότι δεν θα αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις με παθητικότητα. Το μήνυμα έχει ήδη διαβιβασθεί με τις ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο που κυρώθηκαν από τη Βουλή, αλλά και με την προαναγγελία για άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

Διαβάστε επίσης:

■ Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Ελλάδας

■ Η εμπλοκή Τραμπ και ο ρόλος της Ευρώπης

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ της Καρολίνας Παπακώστα στα ΝΕΑ που κυκλοφορούν