Στο κόκκινο έχει φτάσει η αγωνία για την πορεία εξάπλωσης του κοροναϊού, μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ με 269 νέα κρούσματα κοροναϊού που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ.

Η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή των αποτελεσμάτων των νέων μέτρων, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και στην Αττική τα μεσάνυχτα, μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν τα φώτα και κάλεσαν τους θαμώνες να αποχωρήσουν.

Όμως, ο αριθμός νέων κρουσμάτων στις πρώτες 18 ημέρες του Αυγούστου προκαλεί φόβο. Συγκεκριμένα, από τις αρχές του μήνα έχουν καταγραφεί συνολικά 3.054 νέα κρούσματα, τη στιγμή που ολόκληρο τον Μάρτιο, όταν είχαμε την «έκρηξη» του ιού στη χώρα και είχαν αρχίσει να λαμβάνονται τα πρώτα μέτρα είχαμε 1.307 κρούσματα, ενώ ολόκληρο τον Απρίλιο 1.277.

Οι επόμενες μέρες θεωρούνται κρίσιμες καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς χρειαζόμαστε μια εβδομάδα τουλάχιστον για να έχουμε μια εικόνα περί του αν η κατάσταση έχει αναστραφεί.

Στην επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας θα επιδράσει εξάλλου και η επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου, από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί και το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων.

Μάλιστα δεν αποκλείεται, μέχρι την Παρασκευή να υπάρξουν ανακοινώσεις για την επιστροφή στην εργασία με μειωμένο ποσοστό εργαζομένων, για την τηλεργασία και για τα τοπικά lockdown.

Ζητούμενο να πέσουν σε διψήφιο αριθμό τα ημερήσια κρούσματα

Ειδικοί και αρχές απευθύνουν δραματική έκκληση για τήρηση των μέτρων καθώς σε άλλη περίπτωση τα πράγματα μπορεί να λάβουν άσχημη τροπή. Υπογραμμίζουν δε ότι το ζητούμενο είναι, τα ημερήσια κρούσματα να πέσουν σε διψήφιο αριθμό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, Αθανάσιο Τσακρή,  υπάρχει αυξητική τάση της επιδημίας στη χώρα μας. Μάλιστα ο ίδιος, μιλώντας στο MEGA έκανε λόγο για «δεύτερο επιδημικό κύμα της πανδημίας», ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για νέα μέτρα που «πρέπει πολύ γρήγορα να πάρουμε».

Αναφερόμενος στα νέα αυτά μέτρα κ. Τσακρής έκανε λόγο «για γενικευμένη χρήση μάσκας και μαζικό μοριακό έλεγχο». «Αν δεν πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα ο έλεγχος της επιδημίας θα είναι πολύ πιο δύσκολος στη συνέχεια» υπογράμμισε.

Μάλιστα, μιλώντας για τη χρήση μάσκας ο κ. Τσακρής υπογράμμισε πως αν γενικευτεί η χρήση της σε ποσοστό 80-90% είναι πιθανό να έχει παρόμοια αποτελέσματα με το lockdown».

Στα ίδια πλαίσια κινήθηκαν και τα όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης. Ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε -μεταξύ άλλων- ότι ο τουρισμός δεν ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων. «Το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια και έχουν προκληθεί από τις συναθροίσεις. Υπάρχουν χώρες που δεν άνοιξαν τον τουρισμό και εμφανίζουν χειρότερα μέτρα, όπως το Ισραήλ και η Νέα Ζηλανδία. Η Ελλάδα δεν τα πάει χειρότερα, έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε οικονομία και τουρισμό με μικρό κόστος» είπε ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης και των υγειονομικών αρχών είναι η επιστροφή των νέων στα αστικά κέντρα. Η πιθανή μετάδοση του ιού σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Το βλέμμα των ειδικών στρέφεται πλέον στην επόμενη εβδομάδα όπου και θα επιστρέψει ένας μεγάλος αριθμός από τους εκδρομείς του Αυγούστου από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία του ιού στην χώρα μας.

Τα μέτρα για όσους επιστρέφουν από διακοπές στην εργασία τους

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του παν. Πατρών και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υπογραμμίζει πως «τα πράγματα είναι στα όρια του συναγερμού». Όπως τόνισε μιλώντας στον Σκάι, ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Ελλάδα είναι λίγο παραπάνω από 1.

Στο τραπέζι τόσο των επιστημόνων, όσο και της κυβέρνησης βρίσκονται νέα μέτρα τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση που δεν υπάρξει μείωση κρουσμάτων με τα ήδη υπάρχοντα μέτρα. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τον κ. Γώγο είναι το 8ωρο κλείσιμο μαγαζιών, η οριζόντια χρήση μάσκας, το κλείσιμο μπαρ, εκδηλώσεων κλπ.

Σε ό,τι αφορά όσους επιστρέφουν από διακοπές στην στην εργασία τους, δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις, για επιστροφή στην εργασία με μειωμένο ποσοστό εργαζομένων που θα πηγαίνουν στη δουλειά, ενώ θα καθιερωθεί η τηλεργασία και περιμένουμε και νομοθετικές παρεμβάσεις πάνω σε αυτό.

Ειδικότερα θα αξιολογηθούν τα μέτρα των προηγούμενων ημερών με βάση την πορεία των κρουσμάτων και τα επιδημιολογικά δεδομένα ωστε η κυβέρνηση να δει αν αυτά έχουν αποδώσει και θα ληφθούν αποφάσεις για :

 • Αν θα γίνει η χρήση μάσκας υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους
 • Τηλεργασία – Πόσοι κλάδοι μπορούν να συνεχίσουν με αυτό
 • Στοχευμένα τεστ (ηλικιακές ομάδες – περιοχές)
 • Τοπικά lockdown
 • Μέτρα τύπου «Πόρου» σε μεγάλα αστικά κέντρα αν υπάρχει εξάπλωση του κοροναϊο

Σε εφαρμογή τα νέα μέτρα: Ερήμωσε η Αθήνα τα μεσάνυχτα

Προς το παρόν η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της αποδοτικότητας των νέων μέτρων, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή σε εφαρμογή από το βράδυ της Δευτέρας, οπότε και στην Αττική τα μεσάνυχτα, μπαρ και εστιατόρια έκλεισαν τα φώτα και κάλεσαν τους θαμώνες να αποχωρήσουν. Οι πολίτες εμφανίστηκαν συγκαταβατικοί λέγοντας ότι προφανώς προέχει η υγεία.

Βράδυ Δευτέρας, 15 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Οι υπάλληλοι των μπαρ ενημερώνουν τους πελάτες ότι πρέπει να αποχωρήσουν.

Στα καφέ μπαρ βρίσκονται αρκετές παρέες που πίνουν το ποτό τους. Ξέρουν και οι ίδιοι ότι στο εξής οι βραδιές τους έξω θα τελειώνουν νωρίς.

Σε λιγότερο από δέκα λεπτά οι υπάλληλοι των νυχτερινών κέντρων κατάφεραν να ενημερώσουν τους πελάτες τους, να μαζέψουν στη συνέχεια τα τραπέζια και να κλείσουν τα καταστήματα.

Τρία λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, τα πάντα είχαν πια κλείσει. Οι παρέες διαλύθηκαν και οι δρόμοι ερήμωσαν.

Οι επιχειρηματίες ελπίζουν να μην παραταθεί το μέτρο και μετά τις 24 Αυγούστου, καθώς πιστεύουν ότι ο δικός τους κλάδος οδηγείται στην εξόντωση.

Ήδη, εργαζόμενοι σε νυχτερινά μαγαζιά, έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, την ημέρα που έχει οριστεί ως η καταληκτική του μέτρου απαγόρευσης νυχτερινής λειτουργίας των καταστημάτων.

Η κατάσταση στην Ελλάδα – Στο «κόκκινο» ξανά η Αττική

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 269 κρούσματα της Τρίτης, μόλις τα 39 εντοπίστηκαν, ύστερα από ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και ακόμα 10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Από κει και πέρα, από τα 220 εγχώρια, τα 25 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ τα 18 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα, δε, με τη γεωγραφική κατανομή, τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται για μια ακόμα ημέρα στην Αττική με 98 και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 70.

Αναλυτικά:

 • 39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
 • 10 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
 • 98 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
 • 70 στην  Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 25 συνδέονται με γνωστές συρροές και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
 • 3  κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
 • 6 κρούσματα στην  Π.Ε. Ημαθίας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
 • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με επιβεβαιωμένο κρούσμα
 • 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Κέρκυρας
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
 • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
 • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
 • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
 • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
 • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.472, εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες.

Από αυτά, 1.742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια στιγμή, 25 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών.

Από αυτούς, επτά (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Στο μεταξύ, 137 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Δύο ακόμη θάνατοι

Τέλος, έχουμε δύο ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 232 θανάτους συνολικά στη χώρα. 82 (35.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.