Το αίσθημα του ανήκειν αποτελεί ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης, το οποίο μπορεί να είναι ισχυρότερο στα παιδιά και τους εφήβους.

Η υγιής και ποιοτική φιλία μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αισθανθεί συνδεδεμένο με τον κόσμο γύρω του. Επιστημονικά δεδομένα μάλιστα έχουν ότι οι υγιείς φιλίες έχουν επίσης θετικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία και ευεξία του ατόμου.

Άλλα οφέλη της ποιοτικής φιλίας, περιλαμβάνουν:

Ισότητα και σεβασμός

Σε μια υγιή φιλία, όλοι οι φίλοι αντιμετωπίζονται ως ίσοι σε οτιδήποτε και αν κάνουν και οπουδήποτε και αν βρεθούν. Ακόμα και αν σε μια ομάδα φίλων ένα ή δύο παιδιά τείνουν να «έχουν» το προβάδισμα, ο σεβασμός και η ευγένεια εξακολουθούν να υπάρχουν. Σε μη ισορροπημένες «παρέες», ένα άτομο παίρνει συνήθως τον έλεγχο ασκώντας δύναμη ενώ μπορεί και να αυταρχικό ή να απαιτεί τα πράγματα να γίνονται πάντα με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Σε αυτές τις «φιλίες», δεν υπάρχει συνεργασία ή δίκαιη μεταχείριση και θα ήταν καλό το παιδί να τις αποφεύγει.

Ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη

Μια ισορροπημένη και ποιοτική φιλία στηρίζει στην ευγενική ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο φίλων ή και μιας μεγαλύτερης παρέας, αφού οι φίλοι του παιδιού θα πρέπει να είναι αξιόπιστοι. Αυτό σημαίνει πως όπως και εκείνο έτσι και οι φίλοι του δεν θα εμπλέκονται σε κουτσομπολιά ή φήμες και πως θα διατηρούν μεταξύ τους τα πράγματα που λένε, δίχως να τα μοιράζονται με άλλα παιδιά. Στην περίπτωση κάποιου λάθους, τότε θα ήταν καλό το παιδί να απολογηθεί, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τις πράξεις του.

Αλληλοβοήθεια

Οι καλοί φίλοι είναι κάτι παραπάνω από απλή παρέα, αφού σε δύσκολες περιόδους διαμορφώνουν το προσωπικό σύστημα υποστήριξης κάθε ατόμου κι έτσι και του παιδιού. Αυτό το σύστημα υποστήριξης μπορεί να βοηθήσει το παιδί να ξεπεράσει δύσκολες στιγμές, όπως είναι μια αποτυχία ή και οι αλλαγές στο οικογενειακό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, η ποιοτική φιλία μπορεί να γίνει κινητήριος δύναμη για το παιδί ώστε να προσπαθήσει περισσότερο και τελικά να επιτύχει τους στόχους του.

Γνησιότητα

Το παιδί θα καταλάβει όταν πρόκειται για μια ποιοτική φιλία αφού θα νιώθει άνετα να είναι ο εαυτός του, δίχως να πρέπει να προσποιηθεί ότι του αρέσουν ή ότι κάνει συγκεκριμένα πράγματα. Οι φίλοι του θα είναι και εκείνοι με την σειρά τους, πράγματι αυθεντικοί, δείχνοντας το πραγματικό τους πρόσωπο. Η ποιοτική φιλία είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τα παιδιά αισθάνονται ότι μπορούν να δείξουν τον πραγματικό τους εαυτό ή να εκφράσουν τα αληθινά τους ενδιαφέροντα, την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις τους.