Στη Βολιβία ξεπεράστηκε το ορόσημο των 100.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό χθες Κυριακή, γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας της χώρας, το οποίο προέβλεψε ότι η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα των Άνδεων θα καταγραφεί τον Σεπτέμβριο.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανέρχονται σε 100.344, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας. Έχουν καταγραφεί 4.058 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 αφότου ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη λατινοαμερικάνικη χώρα, στις αρχές του Μαρτίου.

«Τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά, τουλάχιστον στη δυτική πλευρά της χώρας. Ως τα τέλη του μηνός», προβλέπεται «να έχουν φθάσει (…) τα 130.000 ως 150.000», τόνισε ο Ρενέ Σαονέρο, γενικός διευθυντής των νοσοκομείων της Βολιβίας, σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τον Σαονέρο, τα κρούσματα επιταχύνθηκαν εν μέρει εξαιτίας των πρόσφατων διαδηλώσεων εναντίον της νέας αναβολής των βουλευτικών εκλογών στη χώρα των 11,6 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το ανώτατο εκλογοδικείο αποφάσισε την αναβολή των εκλογών ως την 18η Οκτωβρίου, εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Αρχικά, είχαν αναβληθεί για την 6η Σεπτεμβρίου.

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως υποστηρικτές του εξαναγκασθέντος σε παραίτηση σοσιαλιστή πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, πήραν μέρος σε διαδηλώσεις και απέκλεισαν δρόμους σε όλη τη χώρα για να απαιτήσουν οι εκλογές να γίνουν τον Σεπτέμβριο.

Στις εκλογές θα αναμετρηθούν το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) με το διασπασμένο στρατόπεδο της συντηρητικής παράταξης. Υποψήφια για την προεδρία είναι μεταξύ άλλων η μεταβατική αρχηγός του κράτους Τζανίνε Άνιες, η πρώην γερουσιάστρια της δεξιάς που ανέλαβε την εξουσία πέρυσι υποσχόμενη να οργανώσει άμεσα νέες εκλογές.

Η κυβέρνηση διέταξε την αστυνομία και τον στρατό να φρουρούν αυστηρά εγκαταστάσεις-κλειδιά και τη μεταφορά ιατρικών υλικών, καθώς πάνω από 30 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν κατά τη διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων εξαιτίας έλλειψης οξυγόνου.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που υπέκυψαν στην COVID-19 τις τελευταίες ημέρες ήταν η αδελφή του Έβο Μοράλες. Ο πρώην πρόεδρος, πολιτικός εξόριστος στην Αργεντινή, όπου του έχει χορηγηθεί άσυλο, ανέφερε μέσω Twitter ότι η Εσθέρ Μοράλες ήταν «σαν μητέρα για ’μένα» και εξέφρασε τη θλίψη του διότι δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί στην κηδεία της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ