Από τις νέες τεχνολογίες μέχρι την πιο αποτελεσματική εκμετάλλευση του πρωτογενούς τομέα και από την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι τις προσωποποιημένες καταναλωτικές επιλογές, τα ενδιαφέροντα των επιστημόνων και επίδοξων επιχειρηματιών απλώνονται σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Προκειμένου, όμως, οι πρωτοποριακές ιδέες τους να μπορέσουν να υλοποιηθούν προς όφελος τόσο των ίδιων όσο και του κοινωνικού συνόλου, έχουν απόλυτη ανάγκη από υποστήριξη – η οποία δεν βρίσκεται πάντα σε αφθονία στην Ελλάδα. Σε αυτό το περιβάλλον, προγράμματα όπως το «NBG Business Seeds» της Εθνικής Τράπεζας καθίστανται ακόμη πιο πολύτιμα για την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Φυτεύοντας τον σπόρο της καινοτομίας

Εδώ και δέκα χρόνια, η Εθνική Τράπεζα στηρίζει έμπρακτα τη νεοφυή επιχειρηματικότητα που καινοτομεί μέσα από το πρόγραμμα «NBG Business Seeds» στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται και ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η καινοτόμος επιχειρηματικότητα ενθαρρύνεται, ενώ ταυτόχρονα προβάλλονται ιδέες, επιχειρηματικά σχέδια και start-ups. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να αναδείξουν το όραμά τους, αλλά και να το δουν να ωριμάζει, μέσα από την εκπαίδευση και την καθοδήγηση που τους προσφέρεται. Παράλληλα, απολαμβάνουν υποδομές, δικτύωση και χρηματοδότηση, σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, εταιρείες, φορείς και οργανισμούς.

Οι προτάσεις που διακρίνονται στον Διαγωνισμό βρίσκουν στήριξη για την υλοποίησή τους, ενώ οι εκπρόσωποί τους έχουν τη δυνατότητα, σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, να παρακολουθήσουν προγράμματα εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας, αλλά και να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα εταιρειών, όπως είναι η Amazon, το Facebook και η Microsoft.

Προσφέροντας τα απαραίτητα εργαλεία

Ακόμη και η καλύτερη ιδέα έχει ανάγκη από κάποιο κεφάλαιο προκειμένου να υλοποιηθεί. Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας και το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας εξασφαλίζουν ότι οι νεαροί επιχειρηματίες θα βρουν την οικονομική στήριξη που έχουν ανάγκη, μέσα από στοχευμένες δράσεις σε συνεργασία με τον οργανισμό The People’s Trust, δράσεις δανεισμού και συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο, καθώς και δράσεις καθοδήγησης και δικτύωσης σε συνεργασία με τις Google, Grant Thornton, Watson, Farley & Williams, Israel Advanced Technology Institutes (IATI), Ελληνο-Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο, Census, McKinsey, ΚΕΜΕΛ και την Endeavor Greece.

Ταυτόχρονα, επωφελούνται από την καθοδήγηση (mentoring) των ομάδων από έμπειρα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας. Με επαγγελματική εμπειρία άνω των είκοσι ετών και σε διαφορετικούς κλάδους, τα στελέχη της Εθνικής προτείνουν στοχευμένες λύσεις για τη βελτίωση κάθε καινοτόμου προσπάθειας.

Η Εθνική Τράπεζα είναι σήμερα ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ελληνικού startup οικοσυστήματος με άμεσες επενδύσεις 2,24 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφαλάλαιο 12 εταιριών, με δανεισμό 2,64 εκατ. ευρώ σε 7 εταιρείες, αλλά και έμμεσες επενδύσεις μέσω του υπερταμείου επενδυτικών συμμετοχών Εquifund (συμμετοχές ως ιδιώτης επενδυτής σε 5 επενδυτικά ταμεία: Uni.fund, Metavallon, Big Pi, Marathon και Synergia, που χρηματοδοτούν επίσης με δεκάδες εκατομμύρια τις ελληνικές startups)

Δέκα χρυσές προτάσεις

Δέκα προσπάθειες αναδείχθηκαν στον 10ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας, ξεχωρίζοντας για την πρωτοπορία, τη χρηστικότητα και την ικανότητά τους να απαντούν σε σημαντικές προκλήσεις ατόμων και επιχειρήσεων, και έλαβαν χρηματικά έπαθλα.

1η θέση: Kodika.io

Μέσα από την εφαρμογή Kodika.io (διαθέσιμη για iPad και Mac), ο καθένας μας μπορεί να αναπτύξει προηγμένες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, αφιερώνοντας ελάχιστες ώρες και χωρίς να απαιτείται απολύτως καμία γνώση προγραμματισμού. Για αυτό και οι εμπνευστές της βραβεύτηκαν με 20.000€.

2η θέση: ΚΥΤΙΟΝ

Το ολοκληρωμένο σύστημα Γεωργίας Ακριβείας ΚΥΤΙΟΝ κέρδισε τη δεύτερη θέση και το έπαθλο των 10.000€. Το σύστημα είναι κατάλληλο για χρήση τόσο σε ανοιχτές όσο και σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες, βελτιώνοντας τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά τους και παράλληλα μειώνοντας τις εισροές.

3η θέση: Trimsignal

Μια start-up εταιρεία που εφαρμόζει μια κατοχυρωμένη τεχνολογία βελτιστοποίησης ψηφιακών συστημάτων, η Trimsignal, κέρδισε το ποσό των 6.000€. Συγκεκριμένα, η τεχνολογία της εταιρείας βελτιώνει την ταχύτητα επεξεργασίας ψηφιακών συστημάτων όπως οι επεξεργαστές κατά 35-60%, ενώ παράλληλα μειώνει την κατανάλωση ισχύος κατά 15-40%.

4η θέση: RecyTrust

Στην τέταρτη θέση της κατάταξης, κερδίζοντας το έπαθλο των 4.000€, βρέθηκε η RecyTrust, η οποία κατόρθωσε να αναπτύξει μια διεπιχειρησιακή (B2B) πλατφόρμα και μια εφαρμογή κινητού που συνδέει επιχειρήσεις, γραφειακούς χώρους, εταιρείες και βιομηχανικές μονάδες που διαθέτουν ή παράγουν ανακυκλώσιμα υλικά («Παραγωγοί Απορριμμάτων») με εταιρείες ή ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην περισυλλογή, επεξεργασία και αξιοποίηση των απορριμμάτων («Συλλέκτες Απορριμμάτων»). Σκοπός της η διάδοση και στοχευμένη συλλογή και αποκομιδή καθαρών και διαχωρισμένων απορριμμάτων συσκευασίας.

Και στην 5η θέση επιλέχθηκαν από κοινού με έπαθλο €1.500 έκαστη:

BioCoS

Συνδυάζοντας τη βιο-πληροφορική με τη βιο-τεχνολογία, το BioCoS είναι σε θέση να διακρίνει τις ποικιλίες ελιάς που υπάρχουν σε μια φιάλη ελαιολάδου, προστατεύοντας καταναλωτές και εταιρείες από την εσφαλμένη σήμανση.

MOJOOLS

Για πρώτη φορά, μια εταιρεία δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να σχεδιάζουν τα δικά τους κοσμήματα και ικανοποιεί την ανάγκη για customization κοσμημάτων. Για αυτό και η MOJOOLS (jools + modules) κατάφερε να μετατραπεί σε ένα disruptive brand κοσμήματος.

PTA REHAB Ecorthotics

Η PTA Ecorthotics εκμεταλλεύεται την τεχνολογία του 3D Printing για να κατασκευάζει εξατομικευμένους ορθοπεδικούς νάρθηκες, οι οποίοι μάλιστα αποτελούνται από βιοδιασπώμενα – πολτοποιήσιμα πλαστικά PLA και Carbon Filament, επιτυγχάνοντας ταχύτερη αποκατάσταση.

Mojestic

Η Mojestic παρασκευάζει υψηλής ποιότητας τροφή για κατοικίδια, την οποία διαθέτει μέσω συνδρομής απευθείας στους τελικούς καταναλωτές, χωρίς μεσάζοντες.

MyAlgos

Το ηλεκτρονικό σύστημα myAlgos αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση για προσωποποιημένη διαχείριση χρόνιων ασθενειών και παθήσεων μέσω απομακρυσμένης παρακολούθησης και διεπιστημονικής διαχείρισης ασθενών.

Collaborate

Η εφαρμογή Collaborate εξοικονομεί χρόνο στο ιατρικό προσωπικό, ενώ προσφέρει στους ασθενείς σημαντική βελτίωση των κλινικών αποτελεσμάτων τους, μέσα από ένα σύστημα εύκολης διαχείρισης ιατρικών φακέλων ασθενών, απομακρυσμένης συνεργατικής διάγνωσης και υποστήριξης λήψης ιατρικών κλινικών αποφάσεων μέσω μηχανικής μάθησης.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τον 11ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας εδώ.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 8 Οκτωβρίου.