Δύσκολες και σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη για το πώς θα γίνονται τα αεροπορικά ταξίδια, ενώ μεγάλο στοίχημα των υγειονομικών αρχών παραμένουν οι πτήσεις εξωτερικού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει «μπλόκο» μεταξύ άλλων σε Αμερικάνους, Σουηδούς τουρίστες λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κοροναϊού που καταγράφονται στις συγκεκριμένες χώρες.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχουν διαβουλεύσεις ανάμεσα σε λοιμωξιολόγους στην Ευρώπη και κυβερνητικούς παράγοντες. Μάλιστα γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί η χρυσή τομή που θα αφορά μία εφαρμόσιμη λύση.

Χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, επιθυμούν να τηρηθεί ο αρχικός σχεδιασμός για άνοιγμα από την 1η Ιουλίου και να έχει έως τότε καταρτιστεί λίστα με ασφαλείς τρίτες χώρες. Από την άλλη χώρες του Βορρά, όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, είναι πολύ πιο επιφυλακτικές και δεν επιθυμούν μια διευρυμένη λίστα χωρών.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μετά και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών – μελών να απαγορευτούν οι πτήσεις από Σουηδία, ΗΠΑ, Ρωσία, Ισραήλ, Κατάρ όπου αυτή τη στιγμή ο κοροναϊός βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση.

Κύκλοι του υπουργείου Τουρισμού ανέφεραν στο in.gr ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη ανοιχτές στην ΕΕ, ωστόσο «βλέπουν» πιθανόν το γεγονός να απαγορευτεί το άνοιγμα των συνόρων στις παραπάνω χώρες.

Τα… όπλα της Ελλάδας

Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες επιστήμονες κάνουν αγώνα δρόμου. Με «όπλα» τις επιδόσεις  στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, την αντιμετώπιση  κρουσμάτων, τις σπάνιες ελληνικές ομορφιές καθώς και την περίφημη ελληνική φιλοξενία, η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους τουρίστες που θα την επιλέξουν ως προορισμό για το φετινό καλοκαίρι.

Άλλωστε το τελευταίο χρονικό διάστημα ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί της κυβέρνησης προανήγγειλαν, το «άνοιγμα» της χώρας στους ξένους επισκέπτες.

Επιλέγοντας έναν ιδιαίτερα εμβληματικό τουριστικό προορισμό, τη Σαντορίνη και με φόντο την μαγευτική καλντέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το άνοιγμα του τουρισμού προτάσσοντας την ασφάλεια της υγείας όλων.

Και των επισκεπτών και των εργαζομένων στον τουρισμό, αλλά και των κατοίκων των περιοχών που θα υποδεχτούν τους τουρίστες.

Από 1η Ιουλίου οι διεθνείς πτήσεις

Και επίσημα, από την 1η Ιουλίου «ανοίγει» ο τουρισμός στην Ελλάδα καθώς θα επιτρέπονται οι διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Σχετικά με τις θαλάσσιες αφίξεις, επιτρέπεται από 1η Ιουλίου ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια.

Σχετικά με τις αφίξεις από 1η Ιουλίου για όλες τις χώρες προέλευσης, όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη ή πριν επιβιβαστούν συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα.

Θα γίνονται επίσης δειγματοληπτικά τεστ και οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται σε 14ημερη καραντίνα σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό.