Τα συστήματα πληροφορικής της αυστραλιανής κυβέρνησης έγιναν στόχος ευρείας κλίμακας κυβερνοεπίθεσης προερχόμενης από κρατικό παράγοντα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ο οποίος οργάνωσε επείγουσα συνέντευξη Τύπου για να προειδοποιήσει τους πολίτες για την ύπαρξη «ειδικών κινδύνων» προς τους οποίους είναι εκτεθειμένοι.

«Αυστραλιανοί οργανισμοί έχουν γίνει στόχος επίθεσης εξελιγμένου κρατικού παράγοντα».

«Η ενέργεια αυτή πλήττει αυστραλιανούς οργανισμούς σε όλο το φάσμα των τομέων, σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, της οικονομίας, των πολιτικών οργφανισμών, των υπηρεσιών υγείας και άλλων διαχειριστών στρατηγικών υποδομών».

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας, η λίστα των υπόπτων είναι περιορισμένη μεταξύ των κρατών που διαθέτουν την τεχνογνωσία για να πραγματοποιήσουν μία τέτοια επίθεση (εκτός των δυτικών χωρών είναι η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, και η Ρωσία). Ωστόσο, οι υποψίες στρέφονται πιο συγκεκριμένα προς την Κίνα, η οποία επέβαλε τον Μάιο τιμωρητικούς δασμούς κατά ορισμένων αυστραλιανών εξαγωγών.

Η κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον προκάλεσε την οργή του Πεκίνου όταν ζήτησε την διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για την προέλευση της πανδημίας του κορονοϊού, καταγγέλλοντας μία κινεζική διπλωματία επιθετική και κακόβουλη.

Η Κίνα απάντησε καλώντας τους πολίτες της να αποφεύγουν την Αυστραλία ως προορισμό για τουρισμό ή σπουδές, απειλώντας με περαιτέρω αντίποινα και καταδικάζοντας έναν Αυστραλό σε θάνατο για εμπόριο ναρκωτικών.

Ο Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι ενημέρωσε την αντιπολίτευση για τις «κακόβουλες» κυβερνοεπιθέσεις και κάλεσε τους θεσμούς και τις επιχειρήσεις να προστατευθούν.

Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες δήλωσε ότι τα προσωπικά δεδομένα των Αυστραλών δεν εθίγησαν και ότι πολλές από τις επιθέσεις ματαιώθηκαν.

«Προτρέπουμε τους οργανισμούς, ιδιαίτερα τους οργανισμούς υγείας και στρατηγικών υποδομών και πρωτεύουσας σημασίας υπηρεσιών να προσφύγουν σε ειδικούς και να τοποθετήσουν τεχνικά αμυντικά συστήματα», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ