Αντίστροφα αρχίζει να μετρά ο χρόνος για την αλλαγή ηγεσίας στην προεδρία του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στο τέλος Ιουνίου αποχωρούν λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας οι πρόεδροι των δύο Ανώτατων Δικαστηρίων κ.κ Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και Αθανάσιος Ράντος.

Ο  υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας κατά την διάρκεια του σημερινού υπουργικού Συμβουλίου, κατέθεσε κατάλογο με ονόματα των υποψηφίων αντιπροέδρων που θα επιλεγούν για τις θέσεις του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου. Επιπλέον κατέθεσε και κατάλογο με τα ονόματα   14 αρεοπαγιτών που είναι εν δυνάμει για να καλύψουν τις κενές θέσεις των αντιπροέδρων που θα δημιουργηθούν την 1η Ιουλίου 2020.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, τηρώντας πιστά την επετηρίδα, κατέθεσε τα ονόματα 6 αντιπροέδρων του ΣτΕ και 6 αντιπροέδρων του ΑΠ, οι οποίοι μπορεί να επιλεγούν για τις θέσεις των προέδρων των δυο Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας.

Από την πλευρά του ΣτΕ διεκδικούν την θέση του προέδρου οι αντιπρόεδροι: Μαίρη Σαρπ, Μαρία Καραμανώφ,   Ιωάννης Γράβαρης, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, Δημήτριος Σκαλτσούνης και Μιχαήλ Πικραμένος

Από τον Άρειο Πάγο διεκδικούν την θέση του προέδρου έξι γυναίκες αντιπρόεδροι: Αγγελική Αλειφεροπούλου, Ειρήνη Καλού, Δήμητρα Κοκοτίνη, Ασπασία Μαγιάκου, Αλτάνα Κοκκοβού και Αβροκόμη Θούα.

Για τις 5 θέσεις των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου που θα κενωθούν (διευκρινίζεται ότι οι θέσεις που θα κενωθούν είναι 4, αλλά λόγω της συνταξιοδότησης του κ. Τσαλαγανίδη, θέση η οποία θα καλυφθεί από αντιπρόεδρο, οι κενούμενες θέσεις αντιπροέδρων είναι 5), οι υποψήφιοι αρεοπαγίτες είναι οι: Αρτεμισία Παναγιώτου, Διονυσία Μπιτζούνη, Γεώργιος Χοϊμές, Μαρία Νικολακέα, Γεώργιος Παπαηλιάδης,  Κωστούλα Φλουρή-Χαλεβίδου, Παρασκευή Καλαϊτζή, Ναυσικά Φράγκου, Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου, Μαρία Τζανακάκη-Σαραντάκη, Νικόλαος Πιπιλίγκας, Γεώργιος Αποστολάκης, Αρετή Παπαδιά και Μαρία Γεωργίου.

Στην συνέχεια θα συγκληθεί η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής η οποία θα ακροαστεί όλους τους υποψηφίους και θα να καταλήξει στους επικρατέστερους.

Στο καταληκτικό στάδιο της επιλογής ο  υπουργός Δικαιοσύνης θα κάνει την δική του πρόταση για την επιλογή των προσώπων στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα έχει το τελικό λόγο.