Στην εκπομπή «MEGA Mag» μίλησε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνονται πλέον τα μαθήματα.

«Τα έως τώρα στοιχεία από τις σχολικές μονάδες δείχνουν μια ομαλή επιστροφή των παιδιών», δήλωσε η υφυπουργός και τόνισε πως το σημαντικό μήνυμα της ημέρας είναι ότι «τα σχολεία ξανανοίγουν για να υποδεχτούν τους μαθητές έτσι ώστε μέσα σε ένα νέο πλαίσιο τήρησης των κανόνων υγιεινής, να μπορούν να επιστρέψουν, να ξαναβρεθούν με τους εκπαιδευτικούς και να προετοιμαστούν για τις πανελλήνιες.

Η κ. Ζαχαράκη, υποστήριξε πως οι μαθητές που δεν εμφανίστηκαν σήμερα στα σχολεία τους, είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είτε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Ωστόσο, για αυτά τα παιδιά δίνεται η δυνατότητα για μελέτη στο σπίτι και ζωντανή σύνδεση με την τάξη. Αν το μάθημα θα μεταδίδεται με κάμερες δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, καθώς η εφαρμογή σε κάθε σχολική μονάδα έχει διαφορετικές δυνατότητες.

Όσοι μαθητές επιστρέψουν στις 18 Μαΐου, θα συνεχίσουν τα μαθήματα έως τις 12 Ιουνίου, καθώς στις 15 αρχίζουν οι Πανελλήνιες. Αν επιστρέψουν και τα μικρότερα παιδιά, τότε τα μαθήματα θα συνεχιστούν έως τέλος Ιουνίου. Κάτι τέτοιο, όμως, θα αποφασιστεί τέλος Μαΐου. Αρχές Σεπτέμβρη θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά για το σύνολο των μαθητών.

Η κ. Ζαχαράκη μίλησε ακόμα για τα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν τις μέρες της καραντίνας, λέγοντας πως «εκτός της παρακαταθήκης με όλα τα εργαλεία της εξ αποστάσεως, εισάγουμε νέες δυνατότητες με ηλεκτρονική αποστολή της βαθμολογίας με μέιλ, αποστολή απουσιών των μαθητών στον ΕΟΔΥ κλπ.».

Η υφυπουργός Παιδείας, αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο με τον οποίο θα διεξάγονται πλέον τα μαθήματα τηρώντας πάντα τους κανόνες υγιεινής. Ως εκ τούτου, μέσα στις τάξεις έχει αλλάξει η διαρρύθμιση των θρανίων με απόσταση 1,5 μέτρου το ένα από το άλλο, ενώ παρέχεται και αντισηπτικό. Εκτός από τους κανόνες υγιεινής, με ειδική ρύθμιση το προσωπικό καθαρισμού από την πρωτοβάθμια συνδράμει τις σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας.

Για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ψήφιση της τροπολογίας για κάμερες και ζωντανή μετάδοση του μαθήματος στο σπίτι, η κυρία Ζαχαράκη, υποστήριξε πως υπήρχε διαβούλευση από την αρχή προσωπικών δεδομένων και τώρα πρέπει να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος ώστε κάτι τέτοιο να εφαρμόζεται μόνο σε έκτακτες συνθήκες, όπως είναι αυτές που ζούμε τώρα.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο όλα όσα δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη στο MEGA: