Σε κεντρικούς σταθμούς του Μετρό (Σύνταγμα, Ομόνοια κλπ) αλλά και σε μικρά καταστήματα που ανήκουν σε αλλοδαπούς (κυρίως κουρεία και λιανεμπορίου) στο κέντρο της Αθήνας θα εστιασθεί τα επόμενα 24ωρα η προσοχή των αστυνομικών για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, ύστερα από την άρση της καραντίνας, για τον κοροναϊό.

Κύριος στόχος της ΕΛ.ΑΣ είναι να δώσει ισχυρό παρών στους σταθμούς του Μετρό προκειμένου όχι μόνο να εντοπίσει άτομα που δεν φορούν μάσκες αλλά κυρίως να υποβοηθήσει στη «διαχείριση» -μαζί με τους υπαλλήλους του Υπουργείου Μεταφορών- του πλήθους των επιβατών προτού κατέλθουν στις αποβάθρες ώστε να εισέρχονται σταδιακά στους συρμούς και να μην υπάρχει συνωστισμός με κίνδυνο ατυχήματος ή επεισοδίων.

Το ενδιαφέρον ακόμη εστιάζεται στα καταστήματα των αλλοδαπών -κυρίως τα κουρεία- γιατί έχει εκτιμηθεί ότι λόγω του Ραμαζανιού θα υπάρχει πυκνή πελατεία και εκφράζεται φόβος ότι δεν θα τηρούνται τα προαπαιτούμενα λειτουργίας των ίδιων καταστημάτων σε άλλες περιοχές της Αττικής. Κι όλα αυτά με το δεδομένο ότι μέχρι το βράδυ της Κυριακής δεν είχε εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα ακριβώς που ισχύουν από σήμερα, έτσι ώστε να διευκρινισθεί κι ο πλήρης ρόλος της ΕΛ.ΑΣ . Κι έτσι αναμένεται τουλάχιστον για σήμερα οι αστυνομικοί να προχωρούν σε συστάσεις στους πολίτες και δεν θα επιβάλουν πρόστιμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι αστυνομικοί θα προχωρούν και σε γενικότερους ελέγχους σε καταστήματα για τήρηση των αποστάσεων, αν οι υπάλληλοι φορούν μάσκες κλπ κατόπιν κυρίως καταγγελιών στην Αμεση Δράση . Σχετικοί έλεγχοι μπορεί να υπάρχουν -υπό περιστάσεις- και σε εκκλησίες , ύστερα από σχετικές καταγγελίες πολιτών κι αν οι ιερείς, οι νεοκόροι κλπ δεν μπορούν να παρέμβουν. Παρεμβάσεις αστυνομικών μπορεί να γίνονται κι όπου παρουσιάζονται ουρές (σε τράπεζες κλπ) χωρίς τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας.

Με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να επισημαίνουν ότι «πρόκειται προφανώς για μία ιδιόμορφη κατάσταση πολλαπλών ελέγχων περίπου 5000-8000 διαθέσιμων αστυνομικών για τις κινήσει περίπου πέντε εκατομμυρίων πολιτών. Η ΕΛΑΣ δεν μπορεί πολλές φορές να αναλώνει προσωπικό και σε καταγγελίες μικρής σημασίας που μπορεί να εξυπηρετούν και μικροσκοπιμότητες ή ανταγωνισμούς των καταστηματαρχών. Προφανώς, πλέον, αυτό που πρέπει να κυριαρχήσει είναι η αυτοπειθαρχία κι η λογική της αυτοπροστασίας των πολιτών κι όχι το δέος του αστυνομικού ελέγχου. Κι όλα αυτά ενώ κύριο μέλημα της Αστυνομίας είναι πλέον ο περιορισμός της εγκληματικότητας, η οποία μετά από μια περίοδο μείωσης της τάξης του 70-80% αναμένεται να παρουσιάσει ραγδαία αύξηση»

Τελος από σήμερα και τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση της Τροχαίας για την ρύθμιση της κυκλοφορίας στην Αθήνα που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με το δεδομένο ότι υπάρχει και γενική σύσταση οι πολίτες να αποφεύγουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.