Γκρίνιες και δυσαρέσκεια εκφράζουν οι εκπρόσωποι των εμπόρων για το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε σταδιακά και με διαφορά μιας εβδομάδος το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων παρατείνοντας για την πλειονότητα τους το λουκέτο έως τις 11 Μαΐου.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς με αφορμή τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μεγάλης μερίδας του εμπορικού κόσμου, για την απόφαση της Κυβέρνησης να ανοίξουν τα καταστήματα της λιανικής στις 11 Μαΐου, αντί της αναμενόμενης έναρξης στις 4 Μαΐου που όλοι προσδοκούσαμε.

Σεβόμενοι τις όποιες αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για την προστασία της δημόσιας υγείας, δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε το γεγονός ότι ανοίγουν μόνο ορισμένα καταστήματα λιανικής, αλλά και άλλου είδους επιχειρήσεις υψηλότερου κινδύνου, που απαιτούν πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ επαγγελματία και πελάτη, σε σχέση με τα καταστήματα λιανεμπορίου.

Θεωρούμε, ότι η μία βδομάδα καθυστέρησης έναρξης λειτουργίας των καταστημάτων της λιανικής, στην ουσία καταργεί τον μισό μήνα Μάϊο, δυσχεραίνοντας περαιτέρω την ομαλή επανεκκίνηση».

Μάλιστα ζητούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα αυτό διαφορετικά και θα πρέπει να παρασχεθούν επιπλέον μέτρα στήριξης των καταστημάτων και των εργαζομένων.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τα επτά στάδια επαναλειτουργίας της αγοράς που ανακοίνωσε και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την συντόμευση της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης», δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ενώ ενστάσεις εξέφρασε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσιου.

«Απαιτούνται διευκρινίσεις για το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας και μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις και επαγγελματίες» αναφερει σε ανακοίνωση του και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας σημειώνοντας ότι λείπουν σε αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σημαντικές διευκρινίσεις για το πως ακριβώς θα γίνει η μετάβαση στη «νέα κανονικότητα», κυρίως σε ότι έχει σχέση με την οικονομική δραστηριότητα και την σειρά των επιχειρήσεων που θα επαναλειτουργήσουν.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση « μπορεί να ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν και πάλι –και ορθώς γίνεται- κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, όμως δεν δόθηκαν εξηγήσεις γιατί δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν και άλλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, όπως –λόγου χάρη- τα καταστήματα που πωλούν παπούτσια. Είναι δεδομένο ότι στηρίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας και ακούμε με προσοχή τις εισηγήσεις των ειδικών, όμως θα θέλαμε να μάθουμε με ποια επιστημονικά κριτήρια γίνεται αυτός ο διαχωρισμός στο άνοιγμα των επιχειρήσεων.

Δεν υπήρξε επίσης καμία αναφορά για την στήριξη επαγγελματιών και εργαζομένων στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές, όπως για παράδειγμα για τις επιχειρήσεις εστίασης ή του τουρισμού. Πως θα επιβιώσουν επαγγελματίες του συγκεκριμένου χώρου μέχρι να έρθει η σειρά τους να επαναλειτουργήσουν;».