Στη σύντομη εκδοχή της, η υπόθεση «voucher» προκάλεσε κύμα αντίδρασης, το Μαξίμου αντιλήφθηκε την πίεση των επικρίσεων, ζήτησε έρευνα, διαπίστωσε άστοχους χειρισμούς και ακολούθησε η πρωθυπουργική παρέμβαση με κεντρική εντολή προς τον αρμόδιο υπουργό για παραδοχή του λάθους.

Σε μία ακόμα πιο σύντομη περιγραφή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εξηγήσεις και ανάληψη ευθύνης από τον Γιάννη Βρούτση, χωρίς να αφήσει να διαφαίνεται πρόθεση αποπομπής – κατά τα πιεστικά αιτήματα σύσσωμης της αντιπολίτευσης – του αρμόδιου στελέχους του. Αυτό δεν σημαίνει ότι για τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό και τους εμπλεκόμενους παράγοντες η πρώτη σοβαρή κυβερνητική «πληγή», που άνοιξε διάπλατα αντιπολιτευτικό πεδίο, κλείνει αυτομάτως με τη διακοπή του προγράμματος τηλεκατάρτισης. Αντιθέτως, από την κυβέρνηση γνωρίζουν ότι στην γκρίζα ζώνη θα εξακολουθήσουν να «επενδύουν» οι πολιτικοί αντίπαλοι του Πρωθυπουργού, ζητώντας επίμονα εξηγήσεις. Και ήδη η δριμεία επίθεση εξελίσσεται σε δύο μέτωπα, τόσο απέναντι στον υπουργό Εργασίας όσο και στην αξιοκρατική διακυβέρνηση, με τη συνέχεια να αναμένεται πλέον σε υψηλούς τόνους στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Κάτι που φάνηκε και χθες…

Επισήμως από το Μαξίμου διαμηνύεται ότι η σκέψη του Πρωθυπουργού παραμένει στο σχέδιο σταδιακής μετάβασης και στη διαχείριση της πανδημίας και των επιπτώσεών της και δεν υπάρχει θέμα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. «Απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού» είπε προχθές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, χωρίς πολλές λεπτομέρειες και κλείνοντας δημόσια το ενδεχόμενο για ξαφνικές αλλαγές.

Ανεπισήμως ωστόσο είναι προφανές ότι σηκώθηκε «κίτρινη κάρτα» στον υπουργό, ενόσω, κατά πληροφορίες, δεν περνά απαρατήρητη από το πρωθυπουργικό «ραντάρ» οποιαδήποτε εκτός κεντρικής γραμμής αναφορά και από άλλα κυβερνητικά στελέχη. ‘

Η δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της υπόθεσης άλλωστε κρύβεται και πίσω από την προχθεσινή, συνεννοημένη προφανώς με το Μαξίμου, δήλωση του υπουργού. «Προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του Πρωθυπουργού…» αναφέρεται μεταξύ άλλων, ενώ χθες κυβερνητικές πηγές περιέγραφαν ότι «ζητήσαμε ενημέρωση, διαπιστώθηκε αστοχία, ελήφθη απόφαση για διόρθωση».

Σε ένα δεύτερο μήνυμα, που προφανώς συνδέεται με την τύχη του Γιάννη Βρούτση, τονιζόταν πως «δεν λαμβάνονται αποφάσεις εν θερμώ».

Οι αντιδράσεις των φορέων

Εξάλλου το θέμα που έδωσε λαβή στην αντιπολίτευση για κλιμακούμενη επίθεση δεν αναστάτωσε ξαφνικά προχθές το Μαξίμου. Προβληματισμός επικράτησε, κατά πληροφορίες, σε σειρά πρωινών συσκέψεων, κυρίως μετά τις αντιδράσεις από τους επιστημονικούς φορείς, καθώς και κομματικά στελέχη που συνδέονται με τους κλάδους που αντιδρούσαν (δικηγόροι, μηχανικοί κ.ά.).

Και αυτό σε μια κρίσιμη συγκυρία που ο Πρωθυπουργός θέλει να διατηρήσει τη θετική εικόνα της κυβέρνησης για τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες της και την ευρεία εμπιστοσύνη της κοινωνίας – όπως δημοσκοπικά αποτυπώνεται – καθ’ οδόν για την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης. Εξού και ελήφθη η απόφαση να προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας σε δήλωση, με μια ανακοίνωση όμως που δεν θα περιορίζεται στην κατάργηση των vouchers αλλά θα επισημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός αποφασίζει να δοθεί χωρίς προϋποθέσεις στους δικαιούχους η οικονομική ενίσχυση. Επιπλέον διαφαίνεται η αντεπίθεση, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να ελεγχθούν σε χρονικό βάθος – και στα έτη ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή – τα Κέντρα  Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) και η ποιότητα των παρεχόμενων προγραμμάτων.

Η χρηματοδότηση

Οσο για τα 600 ευρώ προς τους επιστήμονες, θα καταβληθούν αρχικά από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενώ υπάρχει πρόνοια  να καλυφθούν και με συγχρηματοδοτούμενους πόρους. «Οταν λαμβάνονται τόσο πολλά μέτρα σε τόσο μεγάλη πίεση χρόνου, μπορεί να γίνονται και αστοχίες.

Σημασία έχει οι αστοχίες να εντοπίζονται, να αναγνωρίζονται και να διορθώνονται. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έκανε» ήταν η προχθεσινή αναφορά του Στέλιου Πέτσα στην υπόθεση, ενώ τις «έκτακτες συνθήκες» επικαλέστηκε και ο Γιάννης Βρούτσης. Το μήνυμα που ο Πρωθυπουργός θέλησε να περάσει στην κοινωνία και αναμένεται ο ίδιος να το εκπέμψει και από τη Βουλή είναι αυτό της «διόρθωσης λαθών». Το ίδιο είχε συμβεί το περασμένο φθινόπωρο με το ζήτημα τοποθέτησης των νέων διοικητών στα νοσοκομεία έντασης, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει και τότε εντολή για νέα αξιολόγηση της λίστας προσώπων από το μηδέν.

«Καυτός Ιούνιος»

Τα πρωθυπουργικά μηνύματα δεν μεταφέρονται μόνο στους πολίτες αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Κεντρική κατεύθυνση, όπως λένε οι γνωρίζοντες, είναι οι μετρημένες αποφάσεις από όλους, η συνέπεια στο κυβερνητικό έργο και, εκτός από την ταχύτητα, το αποτέλεσμα.

Και μπορεί στα πολιτικά σενάρια το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να εγκαταλείπεται, ωστόσο με φόντο το voucher φαίνεται να προκρίνονται πλέον σενάρια για νέες διορθώσεις εκ μέρους του Πρωθυπουργού, είτε θα αφορούν πρόσωπα είτε χαρτοφυλάκια. Το σενάριο για στοχευμένες παρεμβάσεις φέρεται να τοποθετείται χρονικά ακόμα και εντός του Ιουνίου, πάντως όχι νωρίτερα. Και αυτό γιατί τότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στη μεγαλύτερη κλίμακά του το στρατηγικό σχέδιο μετάβασης, σηματοδοτώντας τις προσπάθειες του Μαξίμου για όσο το δυνατό μικρότερη ύφεση το 2020 και «εκρηκτική ανάπτυξη», κατά τον Μητσοτάκη, το 2021.