Οι 70 καλλωπιστικές κερασιές που φυτεύτηκαν το καλοκαίρι του 2019 κατά μήκος του Ληθαίου ποταμού, κατόρθωσαν, σχεδόν ένα χρόνο μετά, να “ανθίσουν” τις σχέσεις μεταξύ Τρικάλων και… Ιαπωνίας.

Οι ανθισμένες κερασιές πλημμυρίζουν με τα ροζ φύλλα τους τεράστιες εκτάσεις στην Ιαπωνία κάθε Μάρτιο και Απρίλιο, με αποτέλεσμα το δέντρο Sakura να έχει καταστεί συνώνυμο της άνοιξης και ένα από  τα πλέον αναγνωρίσιμα σύμβολα της χώρας.

Μπορεί τα Τρίκαλα να μην είναι Τόκιο, Κιότο και Οσάκα όμως οι κερασιές που φυτεύτηκαν πέρυσι και άνθισαν για πρώτη φορά πριν από λίγες ημέρες συγκίνησαν τους Ιάπωνες: Η ιστοσελίδα GreeceJapan.com φιλοξένησε πρόσφατα εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα,  αναδημοσιεύοντας φωτογραφίες και υλικό από την ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων ενώ η διευθύντριά της, κα Τζούνκο Ναγκάτα, κάλεσε τον δήμαρχο της πόλης, Δημήτρη Παπαστεργίου, να απευθυνθεί μέσω άρθρου στους Γιαπωνέζους φίλους.

Το εν λόγω άρθρο φιλοξενείται ως κύριο θέμα στην ιστοσελίδα κάνοντας τα Τρίκαλα γνωστά τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Όπως επισημαίνει, άλλωστε, ο κ. Παπαστεργίου, υπάρχουν σημεία που ενώνουν τις δύο περιοχές παρά τα σχεδόν 10.000 χιλιόμετρα που τις χωρίζουν: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που  το 2021 θα διεξαχθούν στο Τόκιο, το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό, για το οποίο απέχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον από το 2015 Γιαπωνέζοι αξιωματούχοι επισκεπτόμενοι τα Τρίκαλα, ο Λευκάδιος Χερν, ο Ελληνας εθνικός ποιητής της Ιαπωνίας και οι κήποι του.