Θα το έχετε παρατηρήσει σίγουρα όλοι στις σύντομες εξόδους που κάνετε στη γειτονιά σας για σωματική άσκηση ή για να πάρετε τα απαραίτητα από το σούπερ μάρκετ: Είναι πολλοί αυτοί που ποδηλατούν.

Το ποδήλατο στην εποχή του κορωνοϊού είναι στα …καλύτερά του!

Μικροί, μεγάλοι, οικογένειες με τα παιδιά τους κάνουν πετάλι. Εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι η κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει μειωθεί σημαντικά και κυκλοφορούν όλο και συχνότερα με το ποδήλατο.

Άλλοι το κάνουν για γυμναστική. Κάποιοι για να κάνουν τα ψώνια τους. Αρκετοί ποδηλατούν για να πάνε στη δουλειά τους – μποτιλιάρισμα δεν υπάρχει πλέον και οι κίνδυνοι στους δρόμους είναι λιγότεροι.  Άλλοι επιλέγουν να ποδηλατήσουν παρέα μ’ έναν φίλο.  Πιτσιρίκια πάνω σε ποδήλατα ισορροπίας βολτάρουν μαζί με τους γονείς τους. Έχω δει και πολλούς γονείς – μιας που οι περισσότεροι μένουν σπίτι – να προσπαθούν να μάθουν τα παιδιά τους ποδήλατο. Ωραίες εικόνες.

Είναι βέβαιο ότι χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα άνοιξαν αποθήκες, γκαράζ, υπόγεια και έβγαλαν τα ποδήλατά τους που ήταν εκεί για χρόνια σκονισμένα και ακινητοποιημένα!

Το μεγάλο στοίχημα είναι όμως αυτό. Μετά από την κρίση του κορωνοϊού πόσοι απ’ αυτούς που ποδηλατούν σήμερα θα είναι ξανά στους δρόμους με τα ποδήλατά τους;

Αν η Πολιτεία, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες αρθούν στο ύψος το περιστάσεων δεν θα αφήσουν και αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Πρέπει να βοηθήσουν τους πολίτες με μέτρα και υποδομές ν’ αλλάξουν συνήθειες και τρόπους μετακίνησης. Πρέπει να προωθήσουν τη μετακίνηση με ποδήλατο.