Ενα Πάσχα διαφορετικό από τα άλλα, στιγματισμένο από την πανδημία και τα πάθη των ανθρώπων ανά τον πλανήτη, θα γιορτάσουν φέτος οι πιστοί σε σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο. Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς: Σήμερα ο αριθμός όσων έχουν νοσήσει επιβεβαιωμένα από τον κορωνοϊό υπερβαίνει παγκοσμίως το ένα εκατομμύριο ανθρώπους και ο κόσμος θρηνεί δεκάδες χιλιάδες νεκρούς· κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα ποια θα είναι η κατάσταση ως τα μέσα Απριλίου.

Οι ημέρες εκείνες θεωρούνται ένα κρίσιμο κρας τεστ ενώ η πολιτεία εκφράζει τον φόβο ότι ενδεχόμενος συνωστισμός μπορεί να τινάξει στον αέρα την επιχείρηση περιορισμού της διάδοσης του ιού και να προκαλέσει κατάρρευση του συστήματος Υγείας.

Το επισημαίνουν σε όλους τους τόνους οι κυβερνητικοί παράγοντες τις τελευταίες ημέρες. «Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι το φετινό Πάσχα θα είναι  διαφορετικό. Δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα σουβλίζουμε αρνιά με φίλους, δεν θα πάμε στις εκκλησίες, αλλά θα προσευχηθούμε από τα σπίτια μας. Φέτος μένουμε σπίτι, για να μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια να γιορτάσουμε το Πάσχα μαζί με όλους τους αγαπημένους μας και όχι χωρίς κάποιους από αυτούς», ανέφερε  πριν από λίγες ημέρες σε μια αποστροφή του λόγου του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Με βάση τα παραπάνω ο φετινός εορτασμός θα ακολουθήσει τους εξής κανόνες:

1 Θα σουβλίσουμε στην αυλή ή στην ταράτσα μας;

«Φέτος δεν θα σουβλίσουμε αρνί στις αυλές μας» είπε με σαφήνεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Κι αυτό επειδή «δεν υπάρχει σπίτι που θα ψήσει αρνί ή θα βάλει κοκορέτσι και δεν θα μαζευτεί η γειτονιά να ευχηθεί. Λέμε όχι γιατί θέλουμε να αποφύγουμε τον συνωστισμό. Ακόμη και στην Αθήνα ή σε άλλες μεγάλες πόλεις όπου σουβλίζονται αρνιά σε πιλοτές ή ταράτσες ξέρουμε τι γίνεται, ας μη γελιόμαστε. Μπορεί, λοιπόν, φέτος το αρνί ή το κατσίκι να ψηθεί στον φούρνο μας».

2 Θα πάμε στο χωριό ή στο εξοχικό μας;

Ούτως ή άλλως ήδη απαγορεύεται στην πράξη η μετακίνηση σε μακρινές αποστάσεις και για πολλή ώρα ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να λάβει ειδικά μέτρα γα να τηρηθεί η συγκεκριμένη απαγόρευση. Κάθε πολίτης που μεταβαίνει στην επαρχία αντιμετωπίζεται ως εν δυνάμει υγειονομική βόμβα: Πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο διασποράς του ιού και μάλιστα σε περιοχές όπου το σύστημα Υγείας αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

3 Θα γίνει περιφορά του Επιταφίου;

Το ερώτημα έχει ήδη απαντηθεί. Από τη στιγμή που δεν επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών παρά για συγκεκριμένους λόγους και μόνο ανά δύο άτομα το μέγιστο, η περιφορά του Επιταφίου δεν θα πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, οι πιστοί θα περιοριστούν σε προσευχή κατ’ οίκον για να προφυλαχθούν και να γιορτάσουν πατροπαράδοτα το επόμενο Πάσχα.

4 Θα ακούσουμε τη λειτουργία της Ανάστασης;

Βέβαιο θεωρείται μέχρι στιγμής ότι θα κάνουμε Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες. Η Ιερά Σύνοδος με αίτημά της την περασμένη Τετάρτη ζήτησε να διεξάγονται οι λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο γίνει δεκτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο διαδικτυακής ή τηλεοπτικής μετάδοσής τους ώστε να συμμετέχουν οι πιστοί από τα σπίτια τους.