Σε περίοδο ανασφάλειας και προβληματισμού για την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης που περνάει η χώρα και χωρίς να ξέρουμε ακόμη πότε θα γίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ξεκίνησε προχθές η περίοδος συμπλήρωσης των σχετικών αιτήσεων – δηλώσεων όλων των υποψηφίων, η οποία λήγει στις 9 Απριλίου. Η διαδικασία αυτή, που κάθε χρόνο χτυπάει το καμπανάκι για την έναρξη των διαδικασιών που προηγούνται της εθνικής εξέτασης, φέτος γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Παιδείας. Οπως πάντα όμως η συμπλήρωση των αιτήσεων – δηλώσεων απαιτεί προσοχή.

«Κάθε χρόνο, χιλιάδες υποψήφιοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση – δήλωση των Πανελλαδικών προκειμένου να αρχίσει σταδιακά το υπουργείο Παιδείας να προετοιμάζει όλες τις διαδικαστικές παραμέτρους που αφορούν τις εξετάσεις» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρήστος Ταουσάνης. «Τη φετινή χρονιά, μέσα στην πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που βιώνει η υφήλιος, οι μαθητές θα κληθούν να υλοποιήσουν εξ ολοκλήρου κάθε διαδικασία ηλεκτρονικά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να στείλουν την αίτησή τους στο λύκειο» προσθέτει. Ποια είναι τα σημεία – κλειδιά σε αυτή τη διαδικασία; Οπως εξηγεί ο Χρήστος Ταουσάνης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα ακόλουθα σημεία:

1 Τη σχετική αίτηση – δήλωση την υποβάλλουν όλοι οι υποψήφιοι ή υποψήφιες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αλλά και οι απόφοιτοι εφόσον επιλέξουν να εξεταστούν εκ νέου και όχι απλά να καταθέσουν Μηχανογραφικό με τις βαθμολογίες του 2019 ή του 2018.

2 Οι υποψήφιοι ή υποψήφιες για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση δεν υποβάλλουν αίτηση – δήλωση, αλλά κατευθείαν Μηχανογραφικό Δελτίο.

3 Σε όποιο λύκειο αποσταλεί και καταχωριστεί η αίτηση του αποφοίτου, σε αυτό το λύκειο ή στο αντίστοιχο εξεταστικό κέντρο θα εξεταστεί ο απόφοιτος.

4 Ολα τα στοιχεία που δηλώνει ο υποψήφιος στην αίτηση – δήλωση είναι υποχρεωτικά και δεσμευτικά, εκτός από την επιθυμία για Στρατιωτικές Σχολές / Αστυνομικές Σχολές / Σχολές Πυροσβεστικής Ακαδημίας / Σχολές του Λιμενικού Σώματος / Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που είναι απλώς ενδεικτική. Οσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει επιπλέον να υποβάλουν αίτηση απευθείας στον Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό ή στο Εμπορικό Ναυτικό.

5 Οι τελειόφοιτοι δηλώνουν υποχρεωτικά την Ομάδα Προσανατολισμού που ήδη έχουν επιλέξει και παρακολουθούν, ενώ οι απόφοιτοι μπορούν να επιλέξουν να εξεταστούν στα μαθήματα οποιασδήποτε Ομάδας Προσανατολισμού.

6 Αν ο υποψήφιος ή η υποψήφια δεν πάρει μέρος στην εξέταση μαθήματος που επέλεξε να εξεταστεί πανελλαδικά, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε στο συγκεκριμένο μάθημα και πήρε γραπτό βαθμό μηδέν (0). Για να λάβει μέρος στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στις σχολές και στα τμήματα θα πρέπει να έχει συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις σε δύο τουλάχιστον από τα εξεταζόμενα μαθήματα της Ομάδας Προσανατολισμού που είχε δηλώσει.

7 Η υποβολή της αίτησης – δήλωσης είναι καθοριστική και δεσμευτική για όλους τους υποψηφίους ή υποψήφιες που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Μετά την υποβολή της δεν τροποποιείται ούτε διορθώνεται.

8 Η δήλωση εξέτασης σε ειδικό μάθημα είναι υποχρεωτική για την εξέταση του υποψηφίου ή της υποψηφίας στο ειδικό μάθημα και την εισαγωγή σε σχολές ή τμήματα που απαιτούν ειδικό μάθημα.

9 Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στα Μουσικά Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας εξετάζονται στα εξής δύο μουσικά μαθήματα: α) Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία β) Μουσική Αντίληψη και Γνώση.

10 Οσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ θα πρέπει να γνωρίζουν πως η δήλωση είναι υποχρεωτική. Αν παραλείψουν να τα δηλώσουν τώρα, δεν θα μπορούν να τα δηλώσουν στη συνέχεια. Για να μπορέσει όμως τελικά να συμμετάσχει ο/η υποψήφιος/α στις διαδικασίες επιλογής για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ απαιτείται να υποβάλει και σχετική αίτηση στις επιτροπές υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας.

Εξέταση

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί εδώ πως οι απόφοιτοι έχουν δικαίωμα να εξεταστούν είτε με το φετινό είτε με το περσινό σύστημα. Ανάλογα με το σύστημα που θα επιλέξουν να εξεταστούν θα συμπληρώσουν και την αντίστοιχη αίτηση.

«Σε κάθε περίπτωση», λέει ο Χρήστος Ταουσάνης, «παρά τον τυπικό χαρακτήρα της, η αίτηση πρέπει να συμπληρωθεί με προσοχή και καλό θα ήταν οι μαθητές, αν αμφιταλαντεύονται για κάτι, π.χ. αν θα δηλώσουν στο Μηχανογραφικό ένα τμήμα με ειδικό μάθημα, να το δηλώσουν τώρα, έστω και αν δεν είναι σίγουροι εάν εν τέλει θα το επιλέξουν. Διαφορετικά, στο τέλος δεν θα μπορούν να αλλάξουν την επιλογή τους. Και ειδικά σε ένα Μηχανογραφικό που θα κατατεθεί εν μέσω ιδιαίτερων συνθηκών τη φετινή χρονιά καλό θα είναι να είμαστε από τώρα προσεκτικοί και προνοητικοί».