Εκδηλη είναι η ανησυχία στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ρευστότητα στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος από το ενδεχόμενο εκδήλωσης νέου κινήματος «Δεν Πληρώνω».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις πρώτες μέρες των απαγορευτικών μέτρων έχει σημειωθεί πτώση της τάξης του 30% στους λογαριασμούς ρεύματος κι αυτό καθώς μεγάλη μερίδα των νοικοκυριών, σχεδόν ένας στους δύο, πλήρωναν μέσω των καταστημάτων. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει εντείνει το πρόβλημα εισπραξιμότητας και ιδίως στη ΔΕΗ. Αλλωστε το μεγαλύτερο μέρος των πελατών ρεύματος, περί τα 6,4 εκατομμύρια ανήκει στη ΔΕΗ.

Πέραν της δημόσιας επιχείρησης, η οποία, κατά τις πληροφορίες, μετρά απώλεια εσόδων γύρω στο 20% με 25%, υπάρχουν και ιδιώτες προμηθευτές τους οποίους άγγιξε για πρώτη φορά η στάση πληρωμών. Μάλιστα σε κάποιες επιχειρήσεις η μείωση των εισπράξεων άγγιξε το 30% με 40%.

Ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης με συνεντεύξεις του προχθές στο Open και το ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος τόνισε: «Εχουμε τον νου μας να μην πάμε σε στάση πληρωμών γιατί θα καταρρεύσουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Φτωχός άνθρωπος δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα αυτήν την περίοδο, αλλά δεν θέλουμε οι πονηροί να εκμεταλλευτούν την κρίση».

Προειδοποίηση

Ο ίδιος προειδοποίησε οφειλέτες, οι οποίοι συστηματικά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς ρεύματος: «Υπάρχουν ηλεκτρονικά αρχεία, μπορεί να γίνει διασταύρωση για τους μπαταχτσήδες και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αυτοί δεν θα τύχουν καμιάς ειδικής μεταχείρισης».

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε εκτροπή της τροχιάς που έχει πάρει η ΔΕΗ για την ανάκαμψή της, τονίζοντας ότι «αν επιβαρυνθεί θα επιστρέψουμε στο περασμένο καλοκαίρι».

Επανέλαβε δε τη στάση που τηρούν τόσο η δημόσια εταιρεία όσο και οι ανεξάρτητοι προμηθευτές ρεύματος απέναντι στους συστηματικούς οφειλέτες: «Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα είναι πάντα στο στόχαστρο της ΔΕΗ και των άλλων επιχειρήσεων» καθώς «υπάρχει ο κίνδυνος να πάρουν αέρα ορισμένοι και να ξεφύγουν και η δημόσια εταιρεία δεν μπορεί να λειτουργεί με αέρα κοπανιστό».

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχίζει τις προσπάθειες για τη δημιουργία εγγυητικού μηχανισμού που θα αφορά τις ενεργειακές εταιρείες ώστε αυτές να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση με κεφάλαια κίνησης.