Η πανδημία του κοροναϊού οδήγησε στην ακύρωση της φετινής διοργάνωσης της Eurovision για πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού, γεγονός που φυσικά απογοήτευσε τους χιλιάδες fans του θεσμού.

Οι διοργανωτές της Eurovision ξεκίνησαν έτσι να ψάχνουν να βρουν κάποια εναλλακτική λύση υπό τη μορφή, ενός τηλεοπτικού σόου ή μέσω του διαδικτύου.

Μετά από απαίτηση χιλιάδων fans η EBU πήρε τελικά την απόφαση να διοργανώσει έναν ιστορικό online «τελικό» με τους καλλιτέχνες να τραγουδούν από το σπίτι τους, χωρίς να βαθμολογούνται.

Έτσι το «μένουμε σπίτι» πυροδότησε την ιδέα να γίνει για πρώτη φορά ένας ιστορικός ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού μέσα από online μετάδοση, με όλους τους καλλιτέχνες να τραγουδούν τα κομμάτια τους από το σπίτι τους.

Το σόου όπως ανακοινώθηκε μέσα από την σελίδα της Eurovision θα μεταδοθεί από το κανάλι της Eurovision στο Youtube.

Θα ονομαστεί «Europe Shine A Light» και σκοπός δε θα είναι να βαθμολογηθεί το καλύτερο κομμάτι μιας και δεν θα υπάρχει βαθμολογία, αλλά να ενωθεί όλη η Ευρώπη για δύο ώρες στο ίδιο σημείο, μέσα από τον υπολογιστή.

Μάλιστα, ο διαδικτυακός τελικός θα γίνει την ώρα που θα γινόταν και κανονικά, δηλαδή στις 22:00 ώρα Ελλάδας και θα έχει διάρκεια δύο ώρες.

Οι παρουσιαστές του προγράμματος θα είναι οι Ολλανδοί παρουσιαστές που θα παρουσίαζαν και τη φετινή Eurovision, δηλαδή οι Chantal Janzen, Edsilia Rombley και Jan Smit.

Παράλληλα, το πρωτότυπο αυτό σόου έχει στόχο να φέρει στην οθόνη μας εκτός από τους 41 καλλιτέχνες που θα έπαιρναν φέτος μέρος στο θεσμό, αλλά και τραγουδιστές άλλων ετών που άφησαν το στίγμα τους στη Eurovision, όλοι σε live μετάδοση από το σπίτι τους.

Το ακριβές πρόγραμμα της βραδιάς θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών ημερών, όμως το σίγουρο είναι θα δούμε και την διάσημη Ολλανδή Youtuber, Nikkie Tutorials, να ετοιμάζει το δικό της περιεχόμενο, ενώ  το ότι θα γίνει διαδικτυακός τελικός δεν αλλάζει κάτι ως προς τον προγραμματισμό της EBU να διοργανωθεί ο κανονικός τελικός του 2021 στο Ρότερνταμ,

Υπενθυμίζεται επίσης πως την ίδια στιγμή ο χώρος που θα φιλοξενούνταν φέτος η Eurovision μετατρέπεται ήδη σε νοσοκομείο.