Με μια νέα, πρωτόγνωρη πραγματικότητα βρίσκονται αντιμέτωποι οι Έλληνες πολίτες από τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετά από την επιβολή αυστηρών περιορισμών μετακίνησης με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού στον πληθυσμό.

Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους διαβατήριο ή ταυτότητα όταν μετακινούνται, καθώς και τη σχετική βεβαίωση κίνησης, καθώς για οποιαδήποτε παράβαση προβλέπεται πρόστιμο ύψους 150 ευρώ.

Η κυβέρνηση αναρτά το forma.gov.gr όλες τις οδηγίες για την απαγόρευση κυκλοφορίας. Στο site θα υπάρχουν και οι δύο τύποι εγγράφων, όπου οι πολίτες πρέπει να δηλώνουν την κίνησή τους.

Ερωταπαντήσεις για ταξί, ΚΤΕΛ και πτήσεις

Το υπουργείο Μεταφορών συγκέντρωσε τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς την εποχή του κοροναϊού και δίνει τις αντίστοιχες απαντήσεις.

Τα ταξί θα εξακολουθήσουν να κυκλοφορούν και σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η χρήση τους;

Τα ταξί συνεχίζουν να κυκλοφορούν κανονικά και επιτρέπεται η χρήση τους για όλους τους λόγους και με όλες τις προϋποθέσεις που επιτρέπεται η μετακίνηση. Πάντα είναι αναγκαία η ανάλογη δήλωση.

Ο περιορισμός δύο ατόμων (οδηγός και ένας επιβάτης) που έχει ανακοινωθεί για τα ΙΧ, ισχύει και για τα ταξί;

Ειδικά στα ταξί επιτρέπεται εκτός του οδηγού να μεταφέρονται σε περιπτώσεις ανάγκης και πάντα με τη λήψη όλων των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, έως δύο επιβάτες, ιδίως όταν ο λόγος μετακίνησης αφορά επίσκεψη σε ιατρό.

Υπάρχουν αλλαγές και στα δρομολόγια των ΚΤΕΛ;

Στα ΚΤΕΛ τα δρομολόγια προσαρμόζονται αναλόγως με τις κατά τόπους ανάγκες. Το επιβατικό κοινό μπορεί να ενημερώνεται από τις ανακοινώσεις των οικείων ΚΤΕΛ.

Σε ποιες περιπτώσεις και με ποιες προϋποθέσεις επιτρέπονται οι μετακινήσεις από πόλη σε πόλη με αεροπλάνο, πλοίο, ΚΤΕΛ, τρένο;

Για τις μετακινήσεις με όλα τα Μέσα Μεταφοράς, ισχύουν όλα τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις εξαίρεσης από αυτά που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση.

Σταματούν τελείως οι πτήσεις από και προς το εξωτερικό;

Έχουν ήδη σταματήσει από τις 14 Μαρτίου οι πτήσεις από και προς την Ιταλία και από τις 15 Μαρτίου από και προς την Ισπανία. Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 23 Μαρτίου προς Τρίτη 24 Μαρτίου, σταματούν και οι πτήσεις από και προς τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία.

Ποια μέτρα ασφαλείας λαμβάνονται στα αεροδρόμια;

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, λαμβάνονται όλα τα μέτρα για θερμομέτρηση/ έλεγχο πιθανών κρουσμάτων. Όλοι οι εργαζόμενοι στα ελληνικά αεροδρόμια, που έρχονται σε επαφή με ταξιδιώτες, έχουν εφοδιαστεί με τον απαραίτητο εξοπλισμό (μάσκες, γάντια, κ.λπ..).