«Δοκιμαστική» θα είναι για την ΕΛ.ΑΣ η σημερινή ημέρα με τους ελέγχους -με συμμετοχή στην Αθήνα περίπου 1.500-2.000 αστυνομικών- τήρησης των νέων περιορισμών στην κίνηση των πολιτών.

Κύρια επιλογή θα είναι -ανευ απρόπτου- να μην κόβονται πρόστιμα ούτε να οδηγούνται στο Αυτόφωρο οι παραβάτες αλλά οι αστυνομικοί να αρκούνται σε συστάσεις και να ζητούν σε παραβάτες εποχούμενους ή και πεζούς να γυρίσουν πίσω στα σπίτια τους!

Προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει προσαρμογή κι υπακοή των πολιτών στα νέα κυβερνητικά μέτρα αλλά και να προσδιορισθεί ποιες αιτιολογίες επικαλούνται για να εξακολουθούν να κυκλοφορούν. Όμως αυτή η διαφαινόμενη 24ωρη περίοδος «χάριτος» φαίνεται ότι θα τελειώσει τη Τρίτη το πρωί.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό δυνάμεις της Τροχαίας θα πραγματοποιούν διεξοδικούς ελέγχους στα διόδια για να διαπιστώσουν τους λόγους μετακινήσεων των πολιτών.

Επίσης δυνάμεις της Άμεσης Δράσης, της ΔΙΑΣ κλπ θα στήνουν δεκάδες «μπλόκα» σε κεντρικούς άξονες της Αθήνας για να ελέγχουν κινούμενα οχήματα (με ενδιαφέρον σε όσα επιβαίνουν άνω των δύο ατόμων μετά την σχετική απαγόρευση) αλλά και σε πεζού. Σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται η αλλαγή των ηχητικών μηνυμάτων από τα περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ και προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα, με συστάσεις ακόμη και σε μεμονωμένους πολίτες να επιστρέψουν στις κατοικίες τους. Έλεγχοι θα υπάρξουν σε πάρκα και παιδικές χαρές για την παρουσία εκεί πολιτών.

Ωστόσο οι αστυνομικοί εντοπίζουν κενά σε ορισμένους από αυτούς τους ελέγχους.

Όπως ότι στις ηλεκτρονικές υποβολές δηλώσεων μετακινήσεων με SMS δεν αναφέρεται η διεύθυνση του προορισμού των πολιτών (εργασίες, ιατρεία, φαρμακεία , σούπερ μάρκετ κλπ) Κι έτσι δίνονται τα περιθώρια ένας ελεγχόμενος να επικαλεσθεί μετάβαση σε «άσχετες » ή και απομακρυσμένες περιοχές χωρίς οι αστυνομικοί να μπορούν να τον ελέγξουν ουσιαστικά.

Ωστόσο στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη επεσήμαναν ότι στόχος της αποστολής των SMS πέρα από την διευκόλυνση των πολιτών, είναι για να υπάρξει-μέσω της σχετικής επεξεργασίας- μία ευχερής στατιστική ανάλυση της συχνότητας των μετακινήσεων, της αναφερόμενης αιτίας και άλλων . Προκειμένου να προσαρμόσουν αναλόγως νέα μέτρα ή να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για τυχόν μετάδοση του ιού.

Ακόμη στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εξέφραζαν φόβους ότι αυτοί οι έλεγχοι εκ του σύνεγγυς χιλιάδων πολιτών σε καθημερινή βάση από αστυνομικούς προκαλεί κινδύνους και για τους ενστόλους.

Κι αυτό γιατί μέχρι τώρα οι αστυνομικοί είχαν προχωρήσει σε 700-1000 μεμονωμένους ελέγχους ιδιοκτητών εστιατορίων και άλλων καταστημάτων ή συναθροιζόμενων πολιτών με συστάσεις κι εξ αποστάσεως. Τώρα θα γίνεται έλεγχος από κοντά , κάτι που δημιουργεί κινδύνους για την υγεία όλων.

Ακόμη οι αστυνομικοί αναφέρουν ότι ίσως είναι προβληματική η προσαρμογή των πολιτών και κυρίως των ηλικιωμένων, στα νέα μέτρα με τις υποβολές των εντύπων των δικαιολογητικών κλπ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες τη Κυριακή το τηλεφωνικό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ δέχθηκε περίπου 5500 κλήσεις , με τους πολίτες να υποβάλλουν στους αστυνομικούς συνεχείς ερωτήσεις για τον τρόπο μετακίνησης τους.

Επιπλέον αστυνομικοί ανέφεραν ότι λόγω αυτής της πρωτοφανούς μαζικότητας των ελέγχων θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κινούνται κι οι ποινικές διαδικασίες για τους παραβάτες (ΣΣ Αυτόφωρο κλπ) αφού αυτό θα σημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό των αστυνομικών θ αποσύρονται από τους ελέγχους για την μεταφορά των παραβατών στα δικαστήρια. Πολύ δε περισσότερο γιατί έχουν δοθεί εντολές από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές για αποφυγή συνωστισμού στο Αυτόφωρο.