Νέα έκτακτα μέτρα πρόληψης για την ανακοπή της εξάπλωσης του κοροναϊού υιοθετεί η Βουλή των Ελλήνων, μετά και τα θετικά κρούσματα σε βουλευτές και αξιωματούχους.

Μετά την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συνεδρίασης της Ολομέλειας με αντικείμενο τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την εισήγηση το νομοθετικό έργο να γίνεται με την παρουσία στη Βουλή μόνο 18 βουλευτών, «κλείνουν» και τα γραφεία των βουλευτών στα κτίρια της Βουλής.

Η αυστηροποίηση των μέτρων επιβάλλεται μετά και την είδηση ότι ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό.

Μόνο με 18 βουλευτές, η λειτουργία του κοινοβουλίου

Για την τρέχουσα εβδομάδα, το προεδρείο της Βουλής θα εισηγηθεί το νομοθετικό έργο να γίνει με τη συμμετοχή μόνο των 6 εισηγητών των κομμάτων, των 6 κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και ενός κύκλου 6 ομιλητών, δηλαδή με την παρουσία 18 βουλευτών στην Ολομέλεια και παρουσία ενός υπουργού.

Μεταξύ των επιτροπών που θα αναβληθούν είναι και η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

Το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, που εξυπηρετεί τις συναλλαγές στη Βουλή θα λειτουργήσει με άλλο προσωπικό για προληπτικούς λόγους, καθώς ο κ. Κέλλας το είχε επισκεφθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Αν και δεν έχει διαπιστωθεί νέο κρούσμα, προληπτικά έγινε σύσταση στο προσωπικό που βρισκόταν στο κατάστημα, κατά την επίσκεψη του βουλευτή, να παραμείνει σπίτι του για προληπτικούς λόγους.

Λουκέτο στα γραφεία των βουλευτών

Αναστέλλεται από την προσεχή Τετάρτη η λειτουργία των γραφείων των βουλευτών, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών.

Οι βουλευτές και οι επιστημονικοί τους συνεργάτες θα μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους και, για την ευχερέστερη λειτουργία τους, έχει προετοιμαστεί η εκτροπή των κλήσεων, ώστε να υπάρχει δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους πολίτες ή φορείς που τους αναζητούν.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, από την προηγούμενη εβδομάδα, με επιστολή τους στους Γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Ομάδων έχει ενημερώσει για την «αναστολή, μέχρι νεωτέρας, των ομαδικών ή ατομικών επισκέψεων, έπειτα από πρόσκληση των κομμάτων ή των βουλευτών, στη Βουλή και στα περιφερειακά της κτίρια όπου στεγάζονται γραφεία βουλευτών».

Είχε ζητήσει επίσης η επικοινωνία των βουλευτών με το κοινό να γίνεται τηλεφωνικώς ή με ηλεκτρονικό τρόπο, για όσο διάστημα απαιτηθεί.

Ανοιχτό ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων

Η Βουλή των Ελλήνων, μέσω της ειδικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Κάλυψης, έχει λάβει σειρά μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) αλλά και τα αντίστοιχα μέτρα που λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο και τα άλλα εθνικά ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Στόχος των μέτρων είναι ο περιορισμός διάδοσης του ιού και ο έγκαιρος εντοπισμός τυχόν ύποπτων κρουσμάτων εντός του Κοινοβουλίου, ώστε να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του νευραλγικού αυτού οργανισμού, και κυρίως η απρόσκοπτη συνέχιση του κοινοβουλευτικού έργου.

Ωστόσο στη Διάσκεψη των Προέδρων που πρόκειται να γίνει την Τετάρτη (σ.σ. δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη αν θα γίνει διά ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη) αναμένεται να εξετασθεί το σενάριο και άλλων μέτρων.

Το προέχον είναι για το προεδρείο και τον γγ της Βουλής, Γ. Μυλωνάκη, να προστατευθεί το προσωπικό αλλά και να μη διακοπεί η λειτουργία της Βουλής, ιδίως για νομοθετικό έργο, επειδή λόγω της επιδημικής κρίσης, μπορεί να απαιτηθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες.