Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Τετάρτης όταν και έγινε γνωστό ότι το κρουαζιερόπλοιο MSC Opera, που βρίσκεται εν πλω, με προορισμό την Κέρκυρα, έχει τεθεί σε «καραντίνα» λόγω κοροναϊού.

Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ οι επιβάτες του εν λόγω πλοίου ενημερώθηκαν, κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, ότι πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στο πλοίο και να παραμείνουν σε αυτό, καθώς επιβάτης που είχε ταξιδέψει με αυτό, την περασμένη εβδομάδα και αποβιβάστηκε στη Γένοβα, διαγνώστηκε με κοροναϊό.

«Δεν χρειάστηκε να ληφθούν κάποια πρόσθετα υγειονομικά μέτρα» λέει η εταιρία

Η αντίδραση της εταιρίας ήταν άμεση, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχουν επιβάτες ή μέλη του πληρώματος που να έχουν αναφέρει τυχόν συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη, αλλά ούτε χρειάστηκε να ληφθούν κάποια πρόσθετα υγειονομικά μέτρα.

Παράλληλα, ενημέρωναν πως επί του παρόντος το κρουαζιερόπλοιο κινείται όπως προβλέπεται και συνεχίζει κανονικά το ταξίδι του από τον Πειραιά για την Κέρκυρα.

Η ανακοίνωση της εταιρίας:

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για το θέμα ενημέρωσαν την εταιρεία οι υγειονομικές αρχές στην Αυστρία, αναφέροντας ότι ο  επιβάτης επέστρεψε απευθείας στην Αυστρία μέσω της βόρειας Ιταλίας στις 28 Φεβρουαρίου αμέσως μετά την αποβίβαση από την κρουαζιέρα του στη Γένοβα της Ιταλίας.

To MSC Opera έφθασε νωρίτερα σήμερα στον Πειραιά και ενημέρωσε για το θέμα τις ελληνικές υγειονομικές αρχές, ενώ ζητήθηκε από τους επιβάτες να παραμείνουν προληπτικά στο πλοίο εν αναμονή της καθοδήγησης των τοπικών αρχών.

«Θρίλερ» εν πλω με 2000 επιβάτες

Όλα ξεκίνησαν, όταν κατά την παραμονή τους στην Αθήνα οι επιβάτες του MSC Opera ενημερώθηκαν ότι πρέπει να επιστρέψουν και να παραμείνουν σε αυτό, αφού ένας επιβάτης αυστριακής υπηκοότητας, ο οποίος είχε ταξιδέψει με το ίδιο κρουαζιερόπλοιο στην Ανατολική Μεσόγειο από 17 έως 28 Φεβρουαρίου και εξετάστηκε θετικά χθες, 3 Μαρτίου, για το COVID-19.

Φυσικά η είδηση έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης, αφού οι επιβάτες είχαν αποβιβαστεί και επισκεφτεί πολλές, μεταξύ αυτών και τον Αθήνα.   

Στην επιστολή που έστελνε ο καπετάνιος προς τους επιβάτες, ενώ επιβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κρούσμα στο πλοίο, γνωστοποιούσε το γεγονός ότι ο αυστριακός επιβάτης είχε διαγνωσθεί με κοροναϊό.

Παράλληλα τους ενημέρωνε ότι πρέπει να παραμείνουν στο πλοίο μέχρι να υπάρξει περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με το θέμα.

Η επιστολή του καπετάνιου, όπως τη δημοσιεύει η Mirror:

«Μόλις έμαθα – και ήθελα να μάθετε αμέσως – ότι ενημερωθήκαμε από τις αυστριακές υγειονομικές αρχές πως ένας επιβάτης που ταξίδεψε μαζί μας την περασμένη εβδομάδα, έχει διαγνωστεί με τον COVID-19.

Ο άνδρας επιβάτης, αυστριακής υπηκοότητας, αποβιβάστηκε από την MSC Opera στη Γένοβα της Ιταλίας την Παρασκευή το πρωί στις 28 Φεβρουαρίου και βρίσκεται στην Αυστρία. Ξεκαθαρίζουμε πως αυτό το άτομο δεν είναι στο πλοίο αυτή τη στιγμή. Ωστόσο όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα καλούνται να παραμείνουν στο πλοίο μέχρι να έχουμε περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με το θέμα.

Παρακαλώ σημειώστε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Δεν έχουμε καμία ένδειξη που να υποδεικνύει ότι ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα επί του παρόντος στο MSC Opera και δεν υπάρχουν περιπτώσεις που να υποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρξει περίπτωση COVID-19».

«Ήμασταν στην Ακρόπολη όταν μας είπαν να επιστρέψουμε»

«Επισκεπτόμασταν την Ακρόπολη, όταν ξαφνικά ενημερωθήκαμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στο πλοίο» είπε για όσα συνέβησαν στη Mirror ένας επιβάτης.

«Μας είπαν ότι υπάρχει πρόβλημα ασφαλείας και πρέπει να επιστρέψουμε στο πλοίο. Όταν επιστρέψαμε ο καπετάνιος μας ενημέρωσε και μας δόθηκαν επιστολές. Οι στιγμές ήταν έντονα φορτισμένες, ενώ ένας άντρας φώναζε» συμπλήρωσε.

«Τώρα συνεχίζουμε το ταξίδι μας προς την Κέρκυρα, αλλά δεν ξέρουμε αν θα μας αφήσουν να κατέβουμε από το πλοίο» κατέληξε.

Συνεχίζει το ταξίδι του το πλοίο

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, αλλά και όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα Marine Traffic, το πλοίο συνεχίζει το ταξίδι του με προορισμό την Κέρκυρα.

ΟΛΚΕ: «Δεν υπάρχει ύποπτο κρούσμα στο πλοίο»

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας, με ανακοίνωσή του επισήμανε πως «ανάμεσα στους επιβαίνοντες δεν υπάρχει κανένα ύποπτο περιστατικό κοροναϊού καθώς έχει γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από υγειονομικές αρχές, αλλά και την πλοιοκτήτρια εταιρεία».

«Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα μέτρα που λαμβάνονται ήδη εκ μέρους των εταιρειών κρουαζιέρας, ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε. βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας, την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων εφαρμόζοντας αυστηρά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ» τονίζεται στην ανακοίνωση του ΟΛΚΕ.