Μιλώντας νωρίτερα στην κοινοβουλευτική του ομάδα ο τούρκος πρόεδρος και αρχηγός του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ταγίπ Ερντογάν, σε υψηλούς τόνους και επευφημούμενος από το ακροατήριο του, προειδοποίησε ότι πλησιάζει το τέλος της διορίας που έχει θέσει για την αποχώρηση του στρατού του Άσαντ από την περιοχή του Ιντλίμπ.

Ο Ερντογάν έχει θέσει ως όρο στις δυνάμεις του Άσαντ να φύγουν από την περιοχή του Ιντλίμπ όπου βρίσκονται τα 12 τουρκικά στρατιωτικά φυλάκια, έως τα τέλη Φεβρουαρίου, αλλιώς θα υπάρξει μεγάλη επιχείρηση του τουρκικού στρατού. Επικρίνοντας έμμεσα τη Ρωσία, που ελέγχει τον εναέριο χώρο, είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη στιγμή τον εναέριο χώρο πάνω από το Ιντλίμπ, αλλά πρόσθεσε ότι «θα βρεθεί μια λύση για αυτό, σύντομα».

«Για να εμποδίσουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ιντλίμπ, δοκιμάζουμε όλους τους τρόπους μεταξύ των οποίων και την ενεργό στρατιωτική επέμβαση στο πεδίο των επιχειρήσεων. Επειδή φιλοξενούμε 3,5 εκατ. Σύρους στο έδαφός μας και δεν μπορούμε αντέξουμε άλλο ένα εκατομμύριο από το Ιντλιμπ στα σύνορά μας μένοντας σιωπηλοί», είπε ο Ερντογάν ενώ ακούγονταν συνεχώς χειροκροτήματα των βουλευτών του από την αίθουσα.

«Αίτημά μας είναι το καθεστώς (Ασαντ) να αποσυρθεί σύμφωνα με το μνημόνιο του Σότσι, δηλαδή πίσω από τα στρατιωτικά μας παρατηρητήρια. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε αυτά τα πλήθη των ανθρώπων που κινούνται προς τα σύνορά μας, πίσω στις εστίες τους».

Επίθεση κατά Ρωσίας

Ο Ερντογάν εμφανίστηκε επιθετικός και κατά της Ρωσίας προσθέτοντας ότι «η Ρωσία δεν επιθυμεί να δεχτεί την ανθρώπινη ευαισθησία».

Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται στην Άγκυρα ρωσική αντιπροσωπεία για να συζητήσει το πρόβλημα της Ιντλίμπ. Είναι η δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα που γίνεται προσπάθεια μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας για γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ τους για την υπόθεση της Ιντλίμπ, ενώ οι δυνάμεις του Άσαντ -με τη στήριξη της Ρωσίας- συνεχίζουν την επέλασή τους στην Ιντλίμπ.

«Αίτημα μας είναι το καθεστώς να σταματήσει αυτές τις επιθέσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον εναέριο χώρο. Με τη βοήθεια του Θεού όμως θα βρούμε μια λύση γι’ αυτό σύντομα. Δεν πρόκειται να κάνουμε το παραμικρό βήμα πίσω στην Ιντλιμπ και θα απωθήσουμε οπωσδήποτε τον στρατό του Άσαντ πέρα από τα σύνορα που έχουμε καθορίσει,» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ως το τέλος του μήνα κάνουμε σχέδια για να απελευθερώσουμε τα στρατιωτικά παρατηρητήρια μας που είναι υπό πολιορκία», αποκάλυψε ο τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία για την διαφωνία της ως προς την πολιτική που ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στη Συρία και τη Λιβύη.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από την τουρκική κοινωνία να στηρίξει τους αγώνες που διεξάγει η Τουρκία στα τρία μέτωπα που έχει ανοίξει εκτός συνόρων και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για την αρνητική της στάση.

«Ζητώ από το έθνος μου να ασχοληθεί με το θέμα της Συρίας, της Λιβύης και της ανατολικής Μεσογείου. Δεν αναζητούμε περιπέτειες πέραν των συνόρων μας. Αντίθετα αγωνιζόμαστε για την ασφάλεια των συνόρων μας και για τη διασφάλιση της ηρεμίας στις πόλεις και τα σπίτια μας. Πρώτα ο Αλλάχ, θα νικήσουμε σε όλα τα μέτωπα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε ειδικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λέγοντας ότι «κάνει τον έξυπνο» ενώ «είναι άσχετος από πολιτική, αλλά το «μίσος του κατά του Ερντογάν τον έκανε να προτείνει ακόμη και συνάντηση με τον Άσαντ».

Πριν από την έναρξη της ομιλίας παρουσιάστηκε βίντεο στους βουλευτές για τη ζωή του Ερντογάν με την ευκαιρία των σημερινών γενεθλίων του. Ο Ερντογάν γεννήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 1954 στη περιοχή Κασίμ Πασά της Κωνσταντινούπολης με καταγωγή από το χωριό Ποταμιά (τουρκική ονομασία Guneysu) της Ριζούντας του Πόντου. Στο βίντεο εμφανίζεται να αφηγείται τη ζωή του από νεαρή ηλικία, όταν έπρεπε να πουλάει κουλούρια για να αγοράσει βιβλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ