Η Ελλάδα μπήκε στον παγκόσμιο χάρτη με τις χώρες που έχουν εντοπιστεί κρούσματα του κορωνοϊού καθώς επιβεβαιώθηκε, την Τετάρτη, το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για μια 38χρονη Ελληνίδα που πρόσφατα είχε ταξιδέψει στην Ιταλία.

Η ίδια πήγε οικειοθελώς σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, η ίδια είναι καλά στην υγεία της και δεν εμφανίζει κανένα άλλο πρόβλημα.

Όπως έγινε, επίσης, γνωστό σε καραντίνα έχουν τεθεί για προληπτικούς λόγους τα συγγενικά και φιλικά της άτομα με τα οποία ήρθε σε επαφή όλο αυτό το διάστημα.

Παράλληλα, οι αρχές αναζητούν όσους συνταξίδεψαν από την Ιταλία προς την Ελλάδα με την 38χρονη προκειμένου να ελεγχθούν για πιθανά συμπτώματα του κορωνοϊού.

Ο υπουργός Υγείας θα μεταβεί εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει συγκαλέσει σύσκεψη στις 17:00 στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Αρνητικό το κρούσμα στην Κατερίνη

Αρνητικός στον κορωνοϊό είναι τελικά ο 43χρονος που νοσηλευόταν από χθες στο νοσοκομείο της Κατερίνης.

Ο 43χρονος, οδηγός νταλίκας ήρθε από Ιταλία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο το βράδυ της Τρίτης όπου τέθηκε αμέσως σε καραντίνα.

Αρνητικό το κρούσμα στο Αττικόν

Την ίδια στιγμή, αρνητικό βγήκε το ύποπτο περιστατικό στο Αττικόν έπειτα από τις σχετικές εξετάσεις.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων του Ινστιτούτου Παστέρ έδειξαν πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Τις τελευταίες ώρες έγινε γνωστό ότι ελέγχθηκαν τέσσερα ύποπτα κρούσματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», το Νοσοκομείο «Σωτηρία» και το Νοσοκομείο «Αττικόν», αντίστοιχα.

Έκτακτα μέτρα από την κυβέρνηση

Τα μέτρα αποφυγής και διάδοσης του κοροναϊού περιγράφονται αναλυτικά στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε, σήμερα, Τετάρτη, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα ενεργοποιηθούν όταν θα χρειαστεί,

Η ΠΝΠ περιλαμβάνει πέντε άρθρα και μεταξύ άλλων καλύπτει θέματα όπως  επιβολή προληπτικών ελέγχων σε λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, ιδίως εκεί όπου υπάρχει σύνδεση με χώρες που έχουν υψηλή επικινδυνότητα. Επίσης θα παρθούν ανάλογα μέτρα για χώρους μαζικής συνάθροισης κοινού όπως σχολεία, εκκλησίες κ.α.

Τα μέτρα θα αναπτύσσονται ανάλογα με την εξέλιξη του κορωνοϊού σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα, ο προσωρινός περιορισμός των συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου, η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού, ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα μετακίνησης υγιειονομικού προσωπικού για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν εμφάνισης κρουσμάτων κοροναϊού, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα προσλήψεων υγειονομικού προσωπικού κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων.