Με ειδική συνεδρίαση της Βουλής για τα εργασιακά θέματα απαντά ο πρωθυπουργός σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις, που κατέθεσαν σχετικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας και ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αντίστοιχα.

Η  ειδική συνεδρίαση, που διεξάγεται – κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού- σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, ξεκινά στις 10.

Σημειώνεται ότι αν είχε επιλεγεί συζήτηση των δύο ερωτήσεων στο πλαίσιο της «ώρας του πρωθυπουργού»,  θα σήμαινε ότι στη συζήτηση θα συμμετείχαν μόνο οι δύο ερωτώντες και ο πρωθυπουργός, ενώ τώρα μπορούν να συμμετάσχουν, αν το επιθυμούν και οι άλλοι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ανοίξει την συζήτηση, ενημερώνοντας το σώμα, για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα.

Θα ακολουθήσει η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και των υπόλοιπων αρχηγών της αντιπολίτευσης.

Οι επίκαιρες ερωτήσεις

Στην επίκαιρη ερώτηση με τίτλο «επιστροφή στην κανονικότητα των μνημονίων», που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων σημείωνε: «Μέσα σε έξι μήνες η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει παρεμβάσεις στα εργασιακά που αφαιρούν δικαιώματα, καταργούν μέτρα προστασίας των εργαζομένων και οδηγούν σε μειώσεις μισθών.

Με τις νομοθετικές παρεμβάσεις στους έξι μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ καταγράφηκαν αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας. Η πολιτική της κυβέρνησης έχει δώσει ένα γενικευμένο σήμα αυθαιρεσίας στην αγορά εργασίας.

Με δύο λόγια τα μέτρα και οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης διαμορφώνουν, πάρα την έξοδο από τα μνημόνια, εκ νέου ένα περιβάλλον συμπίεσης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων. Το περιβάλλον αυτό, όμως, δεν μπορεί να είναι η επόμενη μέρα για τον κόσμο της εργασίας στη χώρα μας».

Παράλληλα, σημειώνει ότι, μεταξύ άλλων, στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της ΝΔ, έχουν καταγραφεί αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην αγορά εργασίας, αρνείται να ανανεώσει συμβάσεις κατά του brain drain.

Τέλος, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτά τον Πρωθυπουργό: α) πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει την «εντεινόμενη εργοδοτική αυθαιρεσία που έχει οδηγήσει ήδη σε αρνητικά ρεκόρ απολύσεων τους τελευταίους μήνες» και β) αν σκοπεύει να παρατείνει τη διάρκεια του προγράμματος κατά του braindrain.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, επισήμαινε ότι  «Το νέο ασφαλιστικό που βρίσκεται αυτές τις μέρες σε διαδικασία διαβούλευσης, πατάει πάνω στην αρχιτεκτονική του νομού Κατρούγκαλου υποθηκεύοντας το μέλλον και τη ζωή των νέων εργαζομένων.

Η ζωή των εργαζομένων στους χώρους εργασίας καθημερινά επιδεινώνεται, ενώ η πλήρης ασυδοσία που νιώθει η εργοδοσία έχει τροφοδοτηθεί από τους νόμους όλων των τελευταίων ετών και τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης που καταργεί στην πράξη τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας».

Ο κ. Κουτσούμπας καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα: α) «αν προτίθεται να καταργήσει όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε μια εργασιακή ζούγκλα από το 2010 μέχρι σήμερα» και β) «τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την στελέχωση με προσλήψεις στο σώμα επιθεωρητών εργασίας, για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζόμενων στους εργασιακούς χώρους».