Ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση στο πλαίσιο της Προανακριτικής των δύο προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ώρες αναμένεται να διαβιβαστεί η επιστολή της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής προς τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, με την οποία θα τους γνωστοποιείται η απόφασή της για εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων  την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη σε χώρο εκτός του Κοινοβουλίου και με αίτημα αυτή να γίνει χωρίς κουκούλες.

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης Θανάσης Πλεύρης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος ανέφερε ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες είναι υποχρεωμένοι πλέον να απαντήσουν σε όλα και δεν έχουν δικαίωμα να αλλοιώσουν ή να αποκρύψουν στοιχεία.

Η επιτροπή, από ώρα σε ώρα, διαβιβάζει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την απόφασή της να λάβει καταθέσεις από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis και προσδοκά αυτό να συμβεί την προσεχή εβδομάδα.

Περιορισμένη αντιπροσώπευση

«Η απόφαση που έλαβε η ειδική επιτροπή είναι στην λήψη κατάθεσης, από τους προστατευόμενους μάρτυρες, να περιορίσει τα μέλη της. Προκειμένου να υπάρξει αντιπροσώπευση θα μεταβούν οι εισηγητές των κομμάτων και ο πρόεδρος της Επιτροπής», είπε ο κ. Πλεύρης που ρωτήθηκε κάτω από ποιες συνθήκες θα καταθέσουν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες.

«Το θέμα είναι να δούμε με ποιο καθεστώς εξέτασαν τους προστατευόμενους μάρτυρες οι κ.κ. Ζαχαρής και Σοφουλάκης. Από τις καταθέσεις φαίνεται ότι πήγαν ενώπιον τους. Οπότε περιμένουμε να δούμε ποιο ακριβώς είναι το καθεστώς», είπε ο κ. Πλεύρης.

«Πρέπει να απαντήσουν σε όλα»

Ο βουλευτής της ΝΔ ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο οι «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» να έχουν ήδη καταθέσει ενώπιον της ειδικής επιτροπής.

«Δικονομικά, έχει αξία να σημειώσουμε ότι στον προστατευόμενο μάρτυρα δίνεται το δικαίωμα, όταν ομιλεί ως φυσικό πρόσωπο, να αποκρύψει στοιχεία. Δηλαδή, όταν κληθεί από τις αρχές, με το πραγματικό του όνομα, μπορεί να αποκρύψει στοιχεία που είχε καταθέσει ως προστατευόμενος.

Όταν εξετάζεται ως προστατευόμενος μάρτυρας όμως είναι υποχρεωμένος να πει την αλήθεια, έστω και αν καταθέτει με κωδική ονομασία. Το δικονομικό σύστημα δίνει, δηλαδή, ένα δικαίωμα όταν κάποιον τον καλούν με το πραγματικό του όνομα, προκειμένου να μην αποκαλύψει την ταυτότητά του, να πει ψέματα. Οι «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» -και αν έχουν ήδη καταθέσει ενώπιον της ειδικής επιτροπής- πλέον θα πρέπει πουν την αλήθεια, δεν θα έχουν δικαίωμα να αποκρύψουν πράγματα αλλά να απαντήσουν σε όλα», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

Καταθέσεις Πολάκη-Τζανακόπουλου

Ο κ. Πλεύρης ρωτήθηκε για την κλήτευση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, τις επόμενες ημέρες.

«Οι ίδιοι οι εισαγγελείς έχουν ρωτήσει τουλάχιστον τρεις με τέσσερις φορές μάρτυρες τι έχουν να πουν για τη ρήση του κ. Πολάκη ότι «πιάστηκαν και κελάηδησαν». Δηλαδή, οι ίδιοι οι εισαγγελείς έχουν αξιολογήσει αυτό ως σημαντικό σκέλος, υπό την έννοια, ότι σε ανύποπτη φάση, ο κ. Πολάκης είχε μια πληροφορία την οποία η Δικαιοσύνη την έμαθε πολύ αργότερα. Δηλαδή, ότι αυτοί οι άνθρωποι που μίλησαν βρισκόντουσαν σε σχέση εξάρτησης με τη Novartis. Οπότε αυτό είναι κάτι για το οποίο θέλουμε να εξετάσουμε τον κ. Πολάκη. Όπως και τον κ. Τζανακόπουλο για την παρουσία του στον ‘Αρειο Πάγο. Θα εξεταστούν λοιπόν τα δύο αυτά πρόσωπα», είπε ο Θανάσης Πλεύρης.

Το χρονοδιάγραμμα

Ως προς το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «μπορεί σε αυτή τη δυναμική διαδικασία, αναλόγως και των αιτημάτων που θα θέσει ο κ. Παπαγγελόπουλος, να χρειαστεί να εξεταστούν και αυτά. Κατά βάση όμως, η επιτροπή θα είναι εντός χρονοδιαγράμματος χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί μια παράταση 10 έως 15 ημέρων».

Προς διεύρυνση του κατηγορητηρίου για Παπαγγελόπουλο

Για το ενδεχόμενο να διευρυνθεί το κατηγορητήριο σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, ο κ. Πλεύρης είπε: «Εμείς δεν θέλαμε να αιφνιδιάσουμε την αντιπολίτευση. Ήδη, από χθες, θέσαμε αυτόν τον προβληματισμό, ο οποίος θα συζητηθεί εκτενώς τη Δευτέρα και, με βάση τις καταθέσεις που έχουν ληφθεί, κατά την άποψή μας, πρέπει να διερευνηθούν κάποια επιπλέον θέματα για τα οποία ενδεχομένως δεν έχουμε εντολή από τη Βουλή.

Οπότε αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί και, αν χρειαστεί και καταλήξουμε, θα ζητηθεί νέα εντολή από τη Βουλή. Αν χρειαστεί. Το θέμα αυτό δεν έχει αντιμετωπιστεί ως τώρα. Οπότε το πρώτο και σημαντικό είναι πιστοποιηθεί αν η εντολή που έχουμε πάρει από τη Βουλή μας καλύπτει ή όχι.

Αν κριθεί ότι η εντολή που έχουμε λάβει δεν μας καλύπτει, τότε λίγο ως πολύ κινείται η ίδια διαδικασία που έγινε για τη συγκρότηση της επιτροπής, και δίνεται διευρυμένη εντολή. Επειδή αυτά τα θέματα όμως ξεπερνούν την επιτροπή και θα τεθούν υπόψη του προέδρου, ίσως χρειαστούν και γνωμοδοτήσεις. Ακόμα και αν σήμερα λέγαμε ότι χρειάζεται εντολή από την Ολομέλεια, αυτό δεν επηρεάζει τη λειτουργία της επιτροπής η οποία συνεχίζει κανονικά το έργο της», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ.