Πολιτική με γινάτι δεν γίνεται. Και στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση τα τελευταία χρόνια είχε ξεφύγει σε πολλά επίπεδα. Το γινάτι κυριαρχούσε ως στοιχείο της πολιτικής τοποθέτησης αρκετών, εις βάρος της ίδιας της πολιτικής.

Ειπώθηκαν βαριές κουβέντες και από τη μια και από την άλλη πλευρά. Και ειδικά από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκαν πολύ βαρύτεροι χαρακτηρισμοί που τώρα με την πάροδο των ετών και σε κανονικές συνθήκες, πολλοί έχουν μετανιώσει.

Η διαιώνιση εχθρικού κλίματος μεταξύ των δυο κομμάτων δεν εξυπηρετεί κανέναν και αυτό φαίνεται ότι έχει κατανοηθεί πλήρως από τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από την Φώφη Γεννηματά.

Προφανώς και δεν θα γίνουν κολλητοί και φίλοι, αλλά τουλάχιστον αρχίζουν και δημιουργούνται συνθήκες να υπάρξει κοινή στάση σε ορισμένα κρίσιμα θέματα. Και αυτό από μόνο του είναι σημαντικό, όπως και το άτυπο μορατόριουμ που συμφωνήθηκε δια μέσω αντιπροσώπων.

Δειλά – δειλά αρχίζει και αχνοφαίνεται η προοπτική για κοινή δράση π.χ. σε νομοσχέδια στη Βουλή ή σε κοινωνικές διεργασίες. Προφανώς αυτό δεν αναιρεί την πολιτική αυτονομία του κάθε κόμματος, αλλά αποτελεί θετικό δείγμα.

Δείχνει ωριμότητα και από την πλευρά της Φ. Γεννηματά που φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να αφήσει πίσω το παρελθόν και τώρα πρέπει και ο Αλ. Τσίπρας να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις, να μην προκαλέσει και γνωρίζει άριστα, ειδικά με τμήμα των «πασοκογενών», πως θα ικανοποιήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Οι διεργασίες στο παρασκήνιο έχουν δυναμική που δεν είχε υπολογίσει το Μέγαρο Μαξίμου. Τα δεδομένα αλλάζουν και μένουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, χαρακτηρισμοί, όπως π.χ. «κατσαπλιάδες» από τη μια πλευρά ή «προδότες» από την άλλη.

Η ίδια η κοινωνία δημιουργεί το πολιτικό υπόστρωμα για συμπορεύσεις με την αυτονομία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Και με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική πολλά συζητούνται στο παρασκήνιο και στις δυο Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Το ζητούμενο για πολλά κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, είναι να γίνουν βήματα ώστε να προκύψει η διαμόρφωση μιας υγιούς και ειλικρινούς συμμαχίας των προοδευτικών δυνάμεων σε μια περίοδο που επιχειρείται η ιδεολογική επικυριαρχία των συντηρητικών, νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών πολιτικών.

Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και σύντομα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από