Ενας πρώην ευρωπαίος διπλωμάτης κατάσκοπος της Κίνας; Με αυτήν ακριβώς την υποψία, της κατασκοπείας υπέρ της κινεζικής κυβέρνησης, ερευνά η γερμανική εισαγγελία έναν γερμανό διπλωμάτη που εργαζόταν για χρόνια στους ευρωπαϊκούς θεσμούς προτού αλλάξει καριέρα και πιάσει δουλειά σε γνωστή εταιρεία λόμπινγκ. Στο στόχαστρο της ίδιας έρευνας βρίσκονται δύο ακόμα λομπίστες.

Εφόδους σε συνολικά εννέα κατοικίες και γραφεία στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και στη Βαυαρία έχει πραγματοποιήσει η αστυνομία κατόπιν εντολής του γερμανού ομοσπονδιακού εισαγγελέα Πέτερ Φρανκ. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», η έρευνα επικεντρώνεται στις δραστηριότητες του διπλωμάτη μετά τον μετασχηματισμό του σε λομπίστα, πριν από δύο χρόνια, και δύο ακόμα εργαζομένων σε μια διαφορετική εταιρεία λόμπινγκ.

Εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού εισαγγελέα επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή έρευνας με την υποψία της κατασκοπείας, αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας απλώς πως μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δύο από τους τρεις υπόπτους κοινοποίησαν εμπιστευτικές εμπορικές πληροφορίες στο κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας. Ο τρίτος εκδήλωσε απλώς προθυμία να πράξει το ίδιο.

Ο διπλωμάτης που βρίσκεται στον πυρήνα της έρευνας φέρεται ότι είχε εργαστεί κατά το παρελθόν τόσο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, τη διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με το «Der Spiegel», είχε υπηρετήσει στη συνέχεια ως πρεσβευτής της ΕΕ σε «αρκετές χώρες» πριν βάλει τέλος στην ευρωπαϊκή του σταδιοδρομία, το 2017, ώστε να ενταχθεί στο δυναμικό μιας εταιρείας λόμπινγκ που έχει παράσχει συμβουλές στο παρελθόν σε γνωστές, μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις.

Είναι η πρώτη υπόθεση τα τελευταία χρόνια που περιλαμβάνει απτές καταγγελίες κατασκοπείας από την Κίνα εις βάρος της Γερμανίας και της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης προειδοποίησε πέρυσι τα κράτη-μέλη για την παρουσία περίπου 250 κινέζων και 200 ρώσων κατασκόπων στις Βρυξέλλες. Η Ευρώπη και η Δύση γενικότερα φοβούνται πως η Κίνα ενισχύει τις παγκόσμιες κατασκοπευτικές της δραστηριότητες καθώς επιζητεί να αποκτήσει πολιτική επιρροή εφάμιλλη του οικονομικού της βάρους. Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δέχονται πιέσεις από την Ουάσιγκτον να αποκλείσουν την κινεζική εταιρεία πολυεθνικής δικτύωσης και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών Huawei από τους διαγωνισμούς για την ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). Ελάχιστες όμως είναι οι φορές που έχουν εντοπιστεί κατάσκοποι υπέρ του Πεκίνου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ύποπτος πρώην διπλωμάτης ταξίδεψε στην Κίνα για μια συνάντηση με τον «χειριστή» του. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία λόμπινγκ για την οποία εργάζεται – και η οποία δεν κατονομάζεται – δήλωσε πως ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις εις βάρος του καταγγελίες.

Το περασμένο φθινόπωρο η αμερικανική κυβέρνηση απέλασε δύο κινέζους κατασκόπους που είχαν εισέλθει με το αυτοκίνητο σε μια ευαίσθητη στρατιωτική βάση στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια: η πρώτη φορά που προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση εδώ και τριάντα χρόνια.

Την ίδια χρονιά, στο Βέλγιο, οι Αρχές απαγόρευσαν στον επικεφαλής ενός ινστιτούτου για την κινεζική γλώσσα και τον πολιτισμό στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (VUB) να επιστρέψει από ένα ταξίδι στην πατρίδα του. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στις ανησυχίες που είχαν εκφράσει οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας για ενδεχόμενη κατασκοπευτική του δραστηριότητα.