Περισσότερα από 50 σκευάσματα για την αντιμετώπιση των νεοπλασιών αλλά και της σκλήρυνσης κατά πλάκας επιστρέφουν εκ νέου στα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας. Με τον τρόπο αυτόν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εκπληρώνει τη δέσμευσή της να συρρικνώσει εντός του 2020 τις λίστες της ντροπής από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, όπου βαριά ασθενείς περιμένουν στις ουρές ακόμη και περισσότερες από τρεις ώρες για να προμηθευτούν την απαραίτητη για τη θεραπεία αγωγή τους. Ετσι ήδη από χθες – τη δεύτερη, δηλαδή, ημέρα του νέου έτους – ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας του χώρας, υπό την ομπρέλα του οποίου λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περισσότεροι από 10 εκατομμύρια Ελληνες, εξέδωσε πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους φαρμακοποιούς της χώρας.

«Ο ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της διαδικασίας διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία της γειτονιάς, προσκαλεί τα συμβεβλημένα ιδιωτικά φαρμακεία να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής» υπογραμμίζεται στη σχετική πρόσκληση.

Η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο Οργανισμός δίνει τη δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να υποβάλουν ηλεκτρονικές αιτήσεις (τεχνικές οδηγίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ στις 7 Ιανουαρίου), ώστε η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 του μήνα. «Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ είναι η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων ιδιωτικών φαρμακείων, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να έχουν περισσότερες δυνατότητες επιλογής για τον τρόπο που θα προμηθεύονται τα ΦΥΚ» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Αλλωστε και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, σταδιακά στη λίστα των ΦΥΚ που διατίθενται από το δίκτυο των ιδιωτικών φαρμακείων θα προστίθενται σκευάσματα και για άλλες σοβαρές παθήσεις, όπως είναι για παράδειγμα φάρμακα για τα ρευματικά νοσήματα, οι ενδοβολβικές ενέσεις για οφθαλμικές παθήσεις αλλά και τα ραδιοφάρμακα για ακτινοθεραπείες.

Υπενθυμίζεται δε ότι το στρεβλό σύστημα διάθεσης των ΦΥΚ, που «τιμωρεί» τους βαριά πάσχοντες εξαιτίας της πολύωρης αναμονής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ξεκίνησε να εξυγιαίνεται τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικών κλινικών της Αττικής και του ΕΟΠΥΥ, αποτελώντας το πρώτο ανακουφιστικό μέτρο για τους καρκινοπαθείς.

Παρ’ όλα αυτά, ο κλάδος εμφανίζεται διχασμένος, με τους φαρμακοποιούς της Αττικής να εκφράζουν τις σφοδρότερες αντιδράσεις σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου, προειδοποιώντας ότι δεν θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΕΟΠΥΥ καθώς δεν προβλέπεται αμοιβή τουλάχιστον έως και τον ερχόμενο Αύγουστο.

«Το φαρμακείο είναι ένας ιδιωτικός χώρος πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Δεδομένου δε ότι σταδιακά θα προστεθούν και άλλα ακριβά σκευάσματα στη λίστα του υπουργείου, είναι σαφές ότι επιχειρείται η μετατροπή των ιδιωτικών φαρμακείων σε σημεία δωρεάν διακίνησης φαρμάκων» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Ο ίδιος δε διευκρινίζει ότι με την αντίστασή τους οι φαρμακοποιοί δεν επιθυμούν τη συνέχιση της ταλαιπωρίας των ασθενών, «αντιδρούν εντούτοις στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετακυλίσει τη δική της ευθύνη στον κλάδο. Αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό είναι ότι τις εισφορές τους οι ασφαλισμένοι τις πληρώνουν στον ΕΟΠΥΥ και όχι στα φαρμακεία».

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των εκπροσώπων του κλάδου, αρκεί σε κάθε δήμο να εκφράσουν ενδιαφέρον δύο με τρία φαρμακεία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής.