Φυλάκιση ενός έτους (τη μέγιστη προβλεπόμενη), μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στην Βίκυ Σταμάτη η οποία κρίθηκε ένοχη  για την απόδρασή της από το Δρομοκαΐτειο τον Απρίλιο του 2015.

Με την ίδια απόφαση το δικαστήριο έκρινε ένοχη και την πρώην εργαζόμενη του ιδρύματος που τη βοήθησε να υλοποιήσει το σχέδιο της  και της επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή.

Αντίθετα με τη δικαστική απόφαση έπαυσε η ποινική δίωξη σε βάρος των δύο εξωτερικών φρουρών που φρουρούσαν τη σύζυγό του Άκη Τσοχατζόπουλου και κατηγορούνταν για πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους που οδήγησε στην απελευθέρωσή της.

Στην αγόρευση της η εισαγγελέας της έδρας έκανε λόγο για «ένα πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο που  σχεδιάστηκε επιμελώς και εκτελέστηκε επιμελώς από την κυρία Σταμάτη».

«Σαφώς επρόκειτο για μια μητέρα που στερήθηκε το παιδί της, πρόκειται για μια γυναίκα που ζούσε με πολυτέλεια και αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία της να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον όμως έκανε δύσκολη τη ζωή όσων εργαζομένων βρέθηκαν δίπλα της όπως κατέθεσαν σήμερα μάρτυρες ενώ παρέσυρε και ενέπλεξε και αλλά άτομα»,  τόνισε η εισαγγελική λειτουργός.