Με την άνεση της μεγάλης πλειοψηφίας που του εξασφάλισαν οι εκλογές, ο Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε το παιχνίδι του εκβιασμού προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόθεση του είναι η κατάθεση νόμου ο οποίος θα απαγορεύει την  παράταση της μεταβατικής περιόδου για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας. Βάσει των σημερινών δεδομένων η μεταβατική περίοδος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις πολλών ειδικών σε θέματα εμπορίου, ότι ένα έτος δεν είναι αρκετό για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης  μιας συνολικής συμφωνίας, ο βρετανός Πρωθυπουργός, επιχειρεί για πολλοστή φορά να πιέσει τις Βρυξέλλες ώστε να εντατικοποιήσουν τους συνήθεις μακροχρόνιους γραφειοκρατικούς ρυθμούς τους.

Προσεκτική η  Κομισιόν

Όμως ο Μπόρις Τζόνσον παίζει το παιχνίδι του εκ του ασφαλούς. Έχει τη δυνατότητα αν χρειαστεί να καταργήσει τον νόμο και να παρατείνει την μεταβατική περίοδο για όσο χρειαστεί. Αιτία της σπουδής του να θέσει το θέμα της παράτασης  πριν ακόμα την ορκωμοσία των βουλευτών είναι για να δώσει εγγυήσεις στους ψηφοφόρους της Βορειοανατολικής Αγγλίας που στράφηκαν προς το κυβερνών κόμμα, εξ αιτίας της αμφιλεγόμενης στάσης στο θέμα του Brexit του Εργατικού Κόμματος που από παράδοση ψήφιζαν.

Τα πρώτα σχόλια του διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ και της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ήταν πολύ προσεκτικά στο θέμα που ανακίνησε το Λονδίνο. Ο κ. Μπαρνιέ είπε πως θα επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις  όσο είναι δυνατόν ενώ η κ. Φον ντερ Λάιεν δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο πως επείγει και για τις δύο πλευρές η επίτευξη  μιας πρωτοφανούς στα χρονικά στενής εμπορικής και πολιτικής σχέσης με τη Βρετανία μια μεγάλη χώρα και οικονομία που βρίσκεται στο κατώφλι της Ευρώπης.

Μαρία  Καστρισιανάκη, Λονδίνο