Πλατφόρμα παραπόνων έφερε το… αλαλούμ με το κοινωνικό μέρισμα.

Τι σημαίνει αυτό; Όσοι η αίτησή τους απορρίφθηκε ή θεωρούν ότι δικαιούνται το επίδομα, μπορούν να κάνουν ενστάσεις.

Έτσι, σήμερα Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα στην οποία όσοι εκτιμούν ή πιστεύουν πως ενώ δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα και η αίτησή τους απορρίφθηκε θα μπορούν να κάνουν αίτημα το οποίο θα εξεταστεί άμεσα και θα δοθεί η απάντηση στον καθένα ξεχωριστά.

Το υπουργείο Οικονομικών, διαπίστωσε ότι υπάρχουν πολλά αιτήματα για απορρίψεις αιτήσεων – σε δικαιούχους – για το κοινωνικό μέρισμα προχώρησε στην λήψη αυτής της απόφασης.

Το κοινωνικό μέρισμα

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για το κοινωνικό μέρισμα έφερε στην επιφάνεια περιπτώσεις νοικοκυριών που αν και πληρούν όλα τα κριτήρια της απόφασης (εισοδηματικά, όριο καταθέσεων, υποβολή φορολογικών δηλώσεων για επτά συνεχόμενα χρόνια κλπ) δεν είχαν ενσωματωθεί στους αρχικούς καταλόγους των δικαιούχων για διάφορους τεχνικούς λόγους.

Για παράδειγμα, γονείς με παιδί ΑμεΑ εμφανίζονταν να μην δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα επειδή δεν είχε αναγραφεί ο ΑΦΜ του παιδιού στο έντυπο Ε1 (σ.σ ΑΦΜ χορηγείται υποχρεωτικά στο ανήλικο ΑμεΑ επειδή αποκτά το δικαίωμα είσπραξης του επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ).

Μέχρι και χθες το πρωί, είχαν υποβληθεί περίπου ένα εκατομμύριο αιτήσεις αλλά οι 85 στους 100 εισέπρατταν απορριπτική απάντηση.

Σε σύνολο 961.783 αιτήσεων που είχαν υποβληθεί μέχρι και τις 11:00 χθες το πρωί, είχαν εγκριθεί 148.178 αιτήσεις δηλαδή ποσοστό μόλις 15,4% ενώ σε 813.146 περιπτώσεις, η απάντηση ήταν απορριπτική. Δηλαδή, οι 85 στους 100, «κόπηκαν» από το σύστημα.

Τα βήματα για υποβολή της αίτησης

Για να υποβληθεί η αίτηση πρέπει ο ενδιαφερόμενος να μπει στο διαδικτυακό τόπο www.koinonikomerisma.gr, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα Taxisnet της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Μετά την είσοδο στο σύστημα, πρέπει να επιβεβαιώσει τον ΑΜΚΑ και να εισάγει το mail του και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του. Πρέπει επίσης να συναινέσει στην επεξεργασία των στοιχείων που αφορούν τον ίδιο, την/τον σύζυγό του και τα προστατευόμενα τέκνα τους και να δηλώσει ένα έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είναι υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος.

Τα οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία του ενδιαφερομένου εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν θα είναι δυνατή. Αν εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα τότε θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να απευθυνθεί είτε στα ΚΕΠ (για τον ΑΜΚΑ), είτε στον ΕΦΚΑ, είτε στον ΟΑΕΔ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ανεργίας.

Μετά από όλα τα προαναφερόμενα βήματα εμφανίζεται η πληροφορία για το εάν ο αιτών είναι επιλέξιμος ή όχι για το μέρισμα των 700 ευρώ. Στην περίπτωση που ικανοποίει τα κριτήρια εμφανίζεται και το ποσό του κοινωνικού μερίσματος που αντιστοιχεί στο νοικοκυριό του.

Σε αντίθετη περίπτωση, ενημερώνεται για τους λόγους που η αίτησή του απορρίφτηκε. Να σημειωθεί πως η αίτηση δύναται να ακυρωθεί από τον αιτούντα εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων -ανεξάρτητα του αν έχει υποβληθεί οριστικά ή όχι και να υποβληθεί νέα.