«Η μεγάλη πυρκαγιά στο ξενοδοχείο Athenaeum Palace & Luxury Suites που προκάλεσε τον τραυματισμό τριών ατόμων φαίνεται να οφείλεται σε εμπρησμό.

Βρέθηκαν μπιτόνια βενζίνης σε τρία δωμάτια – από τα 122 συνολικά – του ξενοδοχείου στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο του κτιρίου. Από αυτά τα δωμάτια φαίνεται να ξεκίνησε ταυτόχρονα η πυρκαγιά. Ακόμη υπήρξαν σαφείς ενδείξεις για να μπει φωτιά – χωρίς να συμβεί κάτι τέτοιο – και σε άλλα τρία δωμάτια του ξενοδοχείου.

Ισως να μη θεωρείται τυχαίο ότι λίγο νωρίτερα φέρεται να είχε γίνει έξωση από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, που είναι ελληνικής καταγωγής και διαμένει στη Γερμανία και ο οποίος φέρεται να είχε σκοπό να πουλήσει το οίκημα, με τίμημα περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Ομως θα υπάρξει μια μεγάλη και συγκροτημένη έρευνα με εξέταση μαρτύρων, αναλύσεις τηλεφωνικών κλήσεων και άλλα ευρήματα στα μη κατεστραμμένα μπιτόνια για να προσδιορισθεί ποιοι μπορεί να είναι οι οργανωτές και οι φυσικοί αυτουργοί του αναφερόμενου εμπρησμού. Οπως και για να προσδιορισθούν τα κίνητρα της πιθανώς σκόπιμης ενέργειας».

Σε αυτή την αναφορά προχώρησαν μιλώντας προς «ΤΑ ΝΕΑ» στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής που ασχολούνται με την πυρκαγιά στο ξενοδοχείο της λεωφόρου Συγγρού που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης από τον 1ο και τον 2ο όροφο και οι φλόγες έφτασαν στον 6ο και στον 7ο όροφο, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών ατόμων.

Ανοιξε πριν μερικούς μήνες

Το ξενοδοχείο αυτό άνοιξε πριν από μερικούς μήνες και ανήκει σε αλυσίδα ξενοδοχείων που ανήκει σε επιχειρηματία που δραστηριοποιείτο εκτός Ελλάδος στον χώρο της υγείας και σε μια ιδιώτη που σχετίζεται με τον τομέα πλυντηρίων, στεγνοκαθαριστηρίων και με εμπειρία στις τουριστικές επενδύσεις στην Αθήνα αλλά και στις Κυκλάδες.

Η δημιουργία αυτού του ξενοδοχείου εντασσόταν σε ένα πρόγραμμα επενδύσεων στον ξενοδοχειακό τομέα στη λεωφόρο Συγγρού. Σύμφωνα με αναφορές, πίσω από την απόκτηση του συγκεκριμένου ξενοδοχείου ήταν και ο αμερικανικός όμιλος Hard Rock International (Cafes, Hotels & Casinos) που έχει ενδιαφερθεί και για ακίνητα στην πλατεία Συντάγματος και άλλα στο κέντρο της Αθήνας.

Το εν λόγω κτίριο με εμβαδόν 10.700 τ.μ. φιλοξενούσε παλαιότερα τα γραφεία της Attica Group και είναι ιδιοκτησίας έλληνα επιχειρηματία της Γερμανίας που το έχει μισθώσει στην Athenaeum Hotel Group. Ομως φαίνεται να είχαν προκύψει διαφορές μεταξύ του ιδιοκτήτη του κτιρίου και αυτών του ξενοδοχείου, με τον πρώτο να έχει στόχο να το πουλήσει σε τρίτους έναντι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Εγκλωβισμένοι

Η εκδήλωση της πυρκαγιάς στο εν λόγω ξενοδοχείο προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, με τον κίνδυνο εγκλωβισμού πολλών ατόμων. Σύμφωνα με τον διοικητή Αττικής της Πυροσβεστικής, υποστράτηγο Νικόλαο Σπαή, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν από τον πρώτο όροφο και τους κοντινούς ορόφους. Αλλοι απεγκλωβίστηκαν με κλιμακοφόρα κι άλλοι από τις σκάλες. Συνολικά απεγκλωβίστηκαν 20 άνθρωποι. Η εστία της φωτιάς εντοπίστηκε αρχικά στον πρώτο όροφο όπου βρίσκονται δωμάτια και η κουζίνα και όπου υπήρξαν πολλά άτομα που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματ

Κάθε χρόνο στη χώρα μας σημειώνονται περίπου 16.450 αστικές πυρκαγιές, από τις οποίες περίπου 5.000 στην Αθήνα. Σύμφωνα με μελέτη του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Ανδριανού Γκουρμπάτση, το ποσοστό αυτών των αστικών πυρκαγιών που αποδίδονται τεκμηριωμένα από πρόθεση είναι της τάξης του 10%, ενώ για κάθε 714 αστικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται στην Ελλάδα τιμωρείται τελικώς μόνο ένας εμπρηστής. Τα τελευταία χρόνια την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν απασχολήσει μερικές μεγάλες υποθέσεις εμπρησμού σε εταιρείες ή εμπορικά κέντρα στην Αθήνα και στην επαρχία.