Οι Τούρκοι αντί να ρίξουν τους τόνους στον διπλωματικό «πόλεμο» με την Ελλάδα μετά την απόφασή τους να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη με απώτερο στόχο την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων συνεχίζουν στην τακτική των προκλήσεων.

Λίγες ώρες μετά την αδιανόητη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία η Άγκυρα επιχειρεί να αμφισβητήσει ότι το Καστελόριζο έχει υφαλοκρηπίδα, οι Τούρκοι συνεχίζουν να «διαφημίζουν» τη συμφωνία με τη Λιβύη φέρνοντας στο φως ένα νέο προκλητικό χάρτη.

Όπως αναφέρει η κυπριακή ιστοσελίδα sigmalive.com σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter, ο πρέσβης Çağatay Erciyes, Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, δημοσίευσε χάρτη με σημεία της «οριοθέτησης».

Τα σημεία που αναφέρονται στον χάρτη του tweet ως «εξωτερικά όρια στην Ανατολική Μεσόγειο» είναι τα εξής:

A-Β: «Συμφωνία Τουρκίας-ΤΔΒΚ 2011»

C-D-E: «Μέση γραμμή μεταξύ ενδοχώρας Αιγύπτου-Τουρκίας»

E-F: «Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ 

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη προχώρησε σε μία προκλητική ανακοίνωση αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας όπως ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα.

Με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ουσιαστική η γειτονική χώρα ζητά και τα… ρέστα σημειώνοντας ότι πριν από την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Τουρκία «έχει επανειλημμένα προσκαλέσει όλα τα μέρη στις διαπραγματεύσεις για μια συναίνεση που θα βασίζεται στην ισότητα και παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για να ανταποκριθούν στην προσέγγιση της Τουρκίας που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και στην ισότητα, τα άλλα μέρη προτίμησαν να λάβουν μονομερή μέτρα και να προσπαθήσουν να μεταβιβάσουν την ευθύνη στην Τουρκία» τονίζουν ξεπερνώντας για μία ακόμη φορά τα όρια.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «οι μαξιμαλιστικές και ασυμβίβαστες ελληνικές και ελληνοκυπριακές αξιώσεις είναι πέρα από κάθε λογική, ενώ για παράδειγμα το Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, υποτίθεται ότι παράγει μια περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας τετραπλάσια από την επιφάνεια του. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα η Αίγυπτος να χάσει έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Μέσα από αυτή τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι δύο χώρες έχουν σαφώς εκδηλώσει την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο γεγονός».