Εάν συζητήθηκε κάτι περισσότερο από το 13ο συνέδριο της ΝΔ, ήταν αναμφίβολα, η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Είτε συμφωνεί κανείς μαζί του, είτε όχι, ο πρώην Πρωθυπουργός έβαλε το πολιτικό πλαίσιο της επόμενης περιόδου για ένα σημαντικό τμήμα της ελληνικής δεξιάς.

Ο Αντ. Σαμαράς, ακριβώς δέκα χρόνια μετά την εσωκομματική του νίκη -ήταν 29 Νοεμβρίου 2009- έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη για την ηγεσία της ΝΔ επέλεξε να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από την πολιτική της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη σε κρίσιμα σημεία της, όπως το μεταναστευτικό – προσφυγικό, τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα ελληνοτουρκικά, ενώ τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της όποιας συναίνεσης με το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μεσσήνιος πολιτικός, ενόψει και της επιλογής από τον Κυρ. Μητσοτάκη του προσώπου που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, στέλνει πολλαπλά μηνύματα σε διάφορες κατευθύνσεις.

Την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Δημοκρατίας στηρίζουν 15-20 βουλευτές της ΝΔ, διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός, μεταξύ των οποίων: Κώστας Τζαβάρας, Μάκης Βορίδης, Κώστας Κυρανάκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Κώστας Καραγκούνης, Νότης Μηταράκης, Κώστας Βλάσσης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Στέργιος Γιαννάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, κ.α. και οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κύρτσος και Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Εντονο παρασκήνιο

Το παρασκήνιο είναι έντονο σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις του Αντ. Σαμαρά, ειδικά εάν δεν επιλεγεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο ίδιος είπε στο τέλος της ομιλίας του, ότι αυτές είναι οι απόψεις του, οι ιδέες του και με αυτές πολιτεύεται πάντα.

«Δεν τις διαπραγματεύθηκα ποτέ! Για οποιοδήποτε αξίωμα…Ποτέ! Ούτε εντός, ούτε εκτός Ελλάδος…Στα εύκολα και – κυρίως – στα δύσκολα…Γιατί πάντα σας μίλησα με ανοικτά χαρτιά…Αυτός είμαι. Με ξέρουν φίλοι και αντίπαλοι…Άλλοι συμφωνούν, άλλοι διαφωνούν με τις απόψεις μου. Αλλά ποτέ δεν κρύφτηκα» τόνισε και συμπλήρωσε βάζοντας ουσιαστικά και ευρύτερα τους ψηφοφόρους που τον στηρίζουν: «Δεν κρύφτηκα, δεν κρυβόμαστε…».

Ο Αντ. Σαμαράς λέει την αλήθεια. Αυτές τις απόψεις υποστήριζε πάντα και αυτές υπερασπίζεται και τώρα. Από την εποχή που ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη έως σήμερα, λέει ακριβώς τα ίδια.  Απλά η ένταση των λεγομένων του διαφέρει, ανάλογα την περίσταση, ειδικά όταν έγινε Πρωθυπουργός.

Ο ίδιος και το επιτελείο του, ειδικά όσοι παραμένουν πιστοί, έχουν τις ίδιες απόψεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Ως εκ τούτου ουδεμία έκπληξη δεν υπάρχει για το δημόσιο λόγο του. Οσοι τον έχουν διαβάσει και τον έχουν αποκωδικοποιήσει κατανοούν πλήρως τον τρόπο σκέψης.

Εχει απήχηση;

Το θέμα είναι τι απήχηση έχουν οι απόψεις του στο εσωτερικό της ΝΔ, και σε τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και το βασικότερο εάν και σε ποιο βαθμό θα επιλέξει να τις υπερασπιστεί μέχρι τέλους τόσο ο ίδιος κυρίως όσο και οι πολιτικοί του φίλοι. Και βέβαια είναι ερωτηματικό τι παρενέργειες θα υπάρξουν για τον Κυρ. Μητσοτάκη από την στρατηγική Σαμαρά.

Πάντως για όσοι ξέρουν τη ΝΔ και το παρασκήνιο της συντηρητικής παράταξης, ο Αντ. Σαμαράς δεν είναι από τους ανθρώπους που αρέσκονται στην ηρεμία με ότι αυτό σημαίνει για τα μελλούμενα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από