Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν στο Παρίσι αυτήν την εβδομάδα για να εγκαινιάσει έναν κύκλο μαθημάτων σχετικά με το δημόσιο χρέος. Καταρχήν, να συμφωνήσουμε ότι ο κίνδυνος μιας κρίσης χρέους παραμένει πάντα επίκαιρος – για να μην πούμε ότι είναι όλο και περισσότερο ανησυχητικός.

Για την ακρίβεια, αποτελεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, δεδομένου του ύψους ρεκόρ των χρεών πολλών κρατών. Υπολογίζεται ότι αυτήν τη στιγμή, τουλάχιστον 30 χώρες κινδυνεύουν από αθέτηση υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ (Αργεντινή, Βενεζουέλα, αλλά και Νότια Αφρική, Λίβανος, για να αναφέρουμε μόνο τις πιο δημοφιλείς περιπτώσεις). Οπότε σαφώς και έχει νόημα και κατ’ επέκταση ενδιαφέρον το συγκεκριμένο μάθημα, αλλά – συγγνώμη – ο κ. Τσίπρας που «κολλάει» σε όλο αυτό;

Αν παρακολουθήσει κανείς την ομιλία του από το Ιντερνετ και ξεφύγει από τον πειρασμό να σταθεί στο επίπεδο των αγγλικών του, το πρώτο πράγμα που θα διαπιστώσει είναι το πόσο δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι… έχασε τις εκλογές.

Εδώ οφείλουμε να πούμε ότι ο πρώην πρωθυπουργός παραμένει πολύ δημοφιλής στη Γαλλία. Διότι είναι αριστερός ή τουλάχιστον έτσι λέει, αλλά ταυτόχρονα μιλάει μόνο για τις αγορές και του αρέσει πολύ η καπιταλιστική άποψη της οικονομίας. Δεν χρειάζεται να πούμε λεπτομέρειες, το «πληρώνουμε» ακόμα.

Ωστόσο, αυτό δεν το βλέπουν οι Γάλλοι.

Πιστεύουν ή τουλάχιστον πίστευαν ότι ο Τσίπρας είναι κάτι σαν μοντέλο. Μόνο που οι εμφανίσεις του στο Παρίσι θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν κι αυτήν την εικόνα.

Προσέξτε: Στις ερωτήσεις των φοιτητών – στην πραγματικότητα απάντησε μόνο σ’ αυτές που ήθελε – απέφυγε να πει έστω μια κακή λέξη για τη γερμανίδα καγκελάριο, για την ακρίβεια δεν κατονόμασε ούτε έναν πολιτικό, ακόμα και την Κριστίν Λαγκάρντ.

Το πιο εντυπωσιακό; Οταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις του με τη Ρωσία, γύρισε στον Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, ο οποίος τον κάλεσε στη σχολή για να μιλήσει και είπε: «Σ’ αυτό μπορεί να απαντήσει και ο Ενρίκο, ο οποίος όταν ήταν στην εξουσία πήγε και αυτός στη Ρωσία»! Ο Λέτα έμεινε με το στόμα ανοιχτό, διότι αυτός δεν ζήτησε ποτέ από τον Πούτιν να του τυπώσει νόμισμα!

Η ουσία λοιπόν ποια είναι; Οτι ο κ. Τσίπρας απλά επιδίδεται σε ασκήσεις ισορροπίας. Από τη μία διατηρεί τις καλές του σχέσεις με τα παραδοσιακά, συντηρητικά, κέντρα εξουσίας της Ευρώπης κι από την άλλη «χτενίζει» τις σχέσεις του με την Αριστερά.

Στη σύντομη παραμονή του στο Παρίσι είδε τον γάλλο πρώην πρόεδρο Ολάντ, τον αριστερό οικονομολόγο Τομά Πικετί, ακόμα και τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγό. Ενδεχομένως, στο πίσω μέρος του μυαλού του να είναι ακόμα και η προεδρία της σοσιαλιστικής διεθνούς. Μόνο που οι ισορροπίες αυτές είναι επικίνδυνες και δεν καταλαβαίνει πόσο κινδυνεύει…