Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατήγγειλε απόψε «πραξικόπημα» εναντίον του μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για διαφθορά από τη δικαιοσύνη, υποσχόμενος ότι «δεν θα εγκαταλείψει».

Λίγο νωρίτερα, ο γενικός εισαγγελέας Αβιχάι Μάντελμπλιτ είχε ανακοινώσει ότι απήγγειλε κατηγορίες κατά του μακροβιότερου πρωθυπουργού στην Ιστορία του Ισραήλ για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση της εμπιστοσύνης σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις.

«Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι μια προσπάθεια να γίνει πραξικόπημα εναντίον του πρωθυπουργού», δήλωσε ο Νετανιάχου, ο πρώτος εν ενεργεία Ισραηλινός πρωθυπουργός σε βάρος του οποίου απαγγέλλονται κατηγορίες, καλώντας να «ερευνηθούν οι ερευνητές» που διεξήγαγαν τις έρευνες σε βάρος του.

הצהרה מיוחדת של ראש הממשלה נתניהו. שידור חי

הצהרה מיוחדת של ראש הממשלה נתניהו. שידור חי

Δημοσιεύτηκε από ‎Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו‎ στις Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019

«Πολιτικές σκοπιμότητες»

Από την Ιερουσαλήμ, με εκδικητικό τόνο, ο Νετανιάχου κατήγγειλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου «ψευδείς κατηγορίες υποκινούμενες από πολιτικές σκοπιμότητες», που έχουν στόχο «την ανατροπή του». Αλλά τόνισε: «δεν είμαι έτοιμος να εγκαταλείψω».

Στη σημαντικότερη υπόθεση, ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι έκανε χάρες στον πρόεδρο ενός ομίλου τηλεπικοινωνιών με αντάλλαγμα μια ευνοϊκή κάλυψη και προβολή του από ένα από τα μέσα ενημέρωσης αυτού του ομίλου.

Στις δύο άλλες δύο υποθέσεις, ο Νετανιάχου θεωρείται ύποπτος για δωροδοκία, ότι λάμβανε πολυτελή δώρα από δισεκατομμυριούχους και ότι προσπάθησε να εξασφαλίσει άρθρα ευνοϊκά στη μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα της χώρας.

Σε τηλεοπτική του ομιλία λίγο μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του, ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι η έρευνα σε βάρος του κηλιδώθηκε από μεροληψία, και ο ίδιος αρνήθηκε όλα τα αδικήματα. Είπε επίσης ότι οι ερευνητές «δεν κυνηγούν την αλήθεια, κυνηγούν εμένα».

Ο 70χρονος Νετανιάχου παραμένει πρωθυπουργός καθώς ο αντίπαλός του, ο κεντρώος Μπένι Γκαντζ δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-dpa