Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις φονικές καταστροφές στη Μάνδρα, τόσα όσα χρειάστηκαν δηλαδή προκειμένου να γίνουν δραστικές αλλαγές.

Παρ΄όλο που η φονική πλημμύρα στοίχισε την ζωή σε 24 ανθρώπους, ενώ δεκάδες ήταν οι κάτοικοι που έχασαν τα σπίτια τους, το σχέδιο για τον θωρακισμό της Μάνδρας άργησε σημαντικά.

Ο κρατικός μηχανισμός όχι μόνο δεν αντέδρασε καθόλου γρήγορα, αλλά στην αρχή καλύφθηκαν πολλά σημαντικά έργα, αναγκαία για το προφίλ της πόλης από προσφορές ιδιωτών.

Οι κάτοικοι όχι μόνο μετρούσαν τις πληγές τους από την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστη η Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017, αλλά τις στιγμές που είχαν την ανάγκη να νιώσουν ασφάλεια, δεν είχαν κάποιον να τους πει με σιγουριά πως ο εφιάλτης που έζησαν δεν θα επαναληφθεί.

Αντιθέτως, ο εφιάλτης «χτύπησε» πάλι  7 μήνες μετά όταν ακόμη μία νεροποντή έκανε ποτάμια τους δρόμους της Μάνδρας.

Και σαν να μην έφτανε αυτό,  η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου αποποιήθηκε για ακόμη μία φορά των ευθυνών της.

Η κ. Δούρου παρ΄όλο που είχε παραθέσει ημερομηνία έναρξης αντιπλημμυρικών έργων, στην πράξη δεν είχε γίνει το παραμικρό, ενώ εν τέλει αυτό που της έφταιγε ήταν η… κλιματική αλλαγή.

Έργα και προϋπολογισμός

Ήταν Αύγουστος του 2018 όταν τελικά ξεκίνησαν οι εργασίες του αντιπλημμυρικού έργου της εκτροπής του χειμάρρου Αγ. Αικατερίνης μετά το «πράσινο φως» που έδωσε επιτέλους το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το έργο «Εκτροπή χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες Θριασίου» πεδίου προϋπολογισμού 10.949.200 ευρώ δημοπρατήθηκε στις 22-05-2018 και η σύμβαση υπογράφηκε στις 3-08-2018.Μέχρι σήμερα, οι εργασίες που υλοποιήθηκαν σύμφωνα με την μελέτη και τα συμβατικά τεύχη αφορούν:

1) Στον χείμαρρο Αγίας Αικατερίνης έργα συνολικού μήκους 1.510,00μ.

Στον χείμαρρο Αγ. Αικατερίνης γίνεται μερική εκτροπή της πλημμυρικής παροχής του, δια μέσου της οδού Κάλβου, ο οποίος θα εκβάλει στον xείμαρρο Σούρες (έργο συμβολής). Η υπόλοιπη πλημμυρική παροχή θα διοχετεύεται προς τον υφιστάμενο αγωγό Κοροπούλη της πόλης.

Ο διαχωρισμός των παροχών, επιτυγχάνεται με την κατασκευή τεχνικού έργου (μερισμού –κεφαλής) που έχει κατασκευαστεί εντός της κοίτης του ρέματος Αγίας Αικατερίνης και εκτός της πόλης της Μάνδρας (στην επέκταση του σχεδίου πόλης). Πλησίον του έργου μερισμού στα ανάντη έχει κατασκευαστεί λεκάνη ηρεμίας. Επιπλέον, έχουν κατασκευαστεί εργασίες αντιστήριξης στην οδό Ηπείρου και στην οδό Κάλβου όπου διέρχεται ο ορθογωνικός αγωγός.

2) Στον χείμαρρο Σούρες έργα διευθέτησης συνολικού μήκους 1780,00 μ.

Στον χείμαρρο Σούρες υλοποιείται επένδυση των πρανών με συρματοκιβώτια. Έχουν κατασκευαστεί επίσης τα τεχνικά έργα όπου το ρέμα διασταυρώνεται με οδούς. Μάλιστα, οι εργασίες του έργου έχουν ολοκληρωθεί και το έργο είναι λειτουργικό, πράγμα που σημαίνει ότι η υπολογισμένη πλημμυρική παροχή του χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης εκτρέπεται προς τον χείμαρρο Σούρες. Ο χείμαρρος Σούρες στον οποίο γίνονται επίσης και έργα διευθέτησης με την επένδυση των πρανών με συρματοκιβώτια, λειτουργεί και μπορεί να παραλάβει όλη την πλημμυρική παροχή.

Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση

Ερχόμενοι στο 2019, ούτε ένας μήνας δεν έχει περάσει από τότε που ο Περιφερειάρχης Αττικής,Γιώργος Πατούλης, επισκέφτηκε το εργοτάξιο της παλαιάς Εθνικής οδού Αθηνών- Θηβών προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των έργων.

Στις δηλώσεις που έκανε εν συνεχεία ανέφερε πως τα έργα αναμένεται σύντομα να παραδοθούν, ενώ μάλιστα έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι μελέτες για τα έργα ορεινής υδρονομίας στο όρος Πατέρα που θα ανακόψουν τον όγκο των υδάτων και των ενδεχομένων φερτών υλικών.

«Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν τα τραγικά φαινόμενα που ζήσαμε πριν από λίγα χρόνια και θα κάνουμε ότι απαιτείται για να αποτρέψουμε αυτόν τον κίνδυνο», είχε τονίσει τότε ο ίδιος σε δηλώσεις του.

Προβλήματα

Και μπορεί η ολοκλήρωση ενός μεγάλου μέρους των έργων να είναι μεγάλη υπόθεση, όπως βέβαια και η έναρξη μελετών για τα υπόλοιπα,  ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα στην Μάνδρα.

Σύμφωνα με το thriassio.gr,τα πωλητήρια σπιτιών, τα μαγαζιά που έβαλαν λουκέτο και οι  κατεστραμμένες από την πλημμύρα επιχειρήσεις είναι η σκοτεινή πλευρά της Μάνδρας, με τους επιχειρηματίες της περιοχής να υποστηρίζουν πως οι εισπράξεις τους είναι μειωμένες κατά 50%.

Για τους κατοίκους, ένας από τους μεγαλύτερους βραχνάδες ήταν οι αποζημιώσεις, οι οποίες όπως αναφέρουν δόθηκαν από νωρίς, σε όσους τις δικαιούνταν.

Επίσης, τα επιδόματα, 5.000 ευρώ για κατοικίες και 8.000 ευρώ για καταστήματα, λίγοι τα αξιοποίησαν στο 100%.

Σε άλλους δεν έφταναν να επιδιορθώσουν ούτε τις προσόψεις των κτιρίων τους και άλλοι αποφάσισαν να φύγουν οριστικά από την περιοχή.

Ξεκινά και η δίκη των 21 υπευθύνων

Εκτός από την σύντομη ολοκλήρωση των έργων, εξελίξεις είχαμε επίσης και σε ότι αφορά την δίκη των υπευθύνων για την φονική πλημμύρα στη Μάνδρα.

Η δίκη πρόκειται να ξεκινήσει ενώπιον του Β΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, στις 24 Ιανουαρίου του 2020 και αφορά αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος.

Ανάμεσα στους κατηγορουμένους για την πλημμύρα της Μάνδρας είναι και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Η ποινική δίωξη που είχε ασκηθεί από την εισαγγελέα Πρωτοδικών  Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου στρεφόταν συνολικά σε βάρος περίπου 9 προσώπων, μεταξύ των οποίων,  του πρώην αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου και των τότε δημάρχων Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγάρων.

Επίσης κατηγορούμενοι είναι οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων, καθώς και δύο υπάλληλοι των δύο δασαρχείων.

Ποιο είναι το συμπέρασμα;

Εχει περάσει πολύς καιρός από τότε και παρ΄όλο που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός πως χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια προκειμένου να θωρακιστεί η Μάνδρα και η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, όλοι αναρωτιούνται ακόμη γιατί.

Γιατί έπρεπε να περάσει τόσο καιρός για να πούμε πως πλέον είμαστε ασφαλείς, λένε οι κάτοικοι. Γιατί να πρέπει να συμβεί και δεύτερη πλημμύρα για να ξεκινήσουν πιο εντατικά οι διαδικασίες. Γιατί σε μία πόλη μόλις 17.000 κατοίκων -αν σκεφτεί κάποιος πως στην Αθήνα μόνο ζουν 3 εκατομμύρια άνθρωποι- να χρειαστούν 730 μέρες για να πούμε πως τελικά γίνονται έργα;

Σίγουρα πάντως το απαράδεκτο σκεπτικό κάποιων που από μέσα τους λένε…  «τουλάχιστον έγιναν», δεν είναι σε καμία περίπτωση απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα.