Ως μια από τις «πύλες εισόδου» των ναρκωτικών ουσιών που εισάγονται στην Ευρώπη, χώρα διέλευσης, αλλά και τόπος προορισμού περιορισμένων ποσοτήτων για εγχώρια κατανάλωση χαρακτηρίζεται η Ελλάδα.

Τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της είναι ιδιαίτερα, προκαλώντας δυσχέρεια στη δράση των διωκτικών Αρχών, καθώς διαθέτει εκτεταμένη ακτογραμμή που αγγίζει τα 18.000 χιλιόμετρα, πολυάριθμα νησιά και βραχονησίδες (περισσότερα από 9000), μεγάλο αριθμό αερολιμένων και λιμένων, αλλά και στρατηγική θέση ανάμεσα σε τρείς ηπείρους.

Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην Έκθεση του Συντονιστικού Οργάνου Δίωξης Ναρκωτικών (Σ.Ο.Δ.Ν.) και Εθνικής Μονάδας Πληροφοριών (Ε.Μ.Π) για το 2018 που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Ο «Βαλκανικός Άξονας»

Επίσης σημειώνεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε έναν από τους κυριότερους δρόμους διακίνησης ναρκωτικών, το λεγόμενο «Βαλκανικό Άξονα», ο οποίος ενώνει τις περιοχές με τη μεγαλύτερη παραγωγή οπιούχων στον κόσμο (Κεντρική Ασία) και τη γειτονική Μέση Ανατολή με τις χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης, που αποτελούν σημαντικότατους καταναλωτές των παραγόμενων ναρκωτικών ουσιών.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η χώρα μας διαθέτει πλήθος διεθνών λιμένων και αερολιμένων και, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα εκτεταμένα ελληνικά σύνορα αποτελούν ταυτόχρονα και σύνορα της ΕΕ, διευκολύνεται η εισαγωγή φορτίων κοκαΐνης που προέρχονται από χώρες κυρίως της Λατινικής Αμερικής.

Ο ρόλος της Αλβανίας

Επιπλέον η Ελλάδα γειτνιάζει με την Αλβανία η οποία αποτελεί τον σημαντικότερο προμηθευτή ακατέργαστης κάνναβης των χωρών της γηραιάς ηπείρου, ενώ η θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης αποτελεί σημείο διέλευσης φορτίων κατεργασμένης κάνναβης μεγάλης κλίμακας.

Έτσι, όπως υπογραμμίζεται, στην Έκθεση τα προαναφερόμενα σε συνδυασμό, αφενός με τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και αφετέρου με τη γενικότερη αστάθεια στο γεωπολιτικό πεδίο, καθιστούν την Ελλάδα περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και δράσης για τα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών.