Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατέθεσε χθες (Τετάρτη 06/11/2019) στην Βουλή έκθεση ομάδας εργασίας του ΚΕΘΕΑ, η οποία βρίθει από αποκαλύψεις αναφορικά με όλα όσα συνέβαιναν στην Θεραπευτική Κοινότητα των Διαβατών Θεσσαλονίκης.

«Παρακύκλωμα» που βάφτιζε ναρκέμπορους χρήστες

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας για το πρόγραμμα Θησέας στις φυλακές Διαβατών έκανε λόγο για ύπαρξη «παρακυκλώματος», ενώ παράλληλα καταγγέλλονται οικονομικές ατασθαλίες και αδιαφανείς διαδικασίες.

Στο ίδιο πόρισμα γίνεται λόγος, για εμπόρους ναρκωτικών που εμφανίζονται ως χρήστες και έτσι εντάσσονται στο πρόγραμμα για να αποφυλακιστούν.

Οι βεβαιώσεις του ΚΕΘΕΑ, αμφισβητήθηκαν δημόσια, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ενώ γίνεται σαφής αναφορά για «παρακύκλωμα» στο οποίο ενδέχεται να εμπλέκονται σωφρονιστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι άλλα και στελέχη του οργανισμού.

«Οικονομικές παραβάσεις» στο δεύτερο πόρισμα

Σήμερα ο Βασίλης Κικίλιας κατέθεσε στην Βουλή το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο οποίο εντοπίζεται πλήθος οικονομικών παραβάσεων όπως και κακοδιαχείριση του ταμείου του ΚΕΘΕΑ.

«Καταθέτω το πόρισμα-έκθεση οικονομικών αποτελεσμάτων ΚΕΘΕΑ στο σύνολό τους από το ΓΛΚ και τους ελεγκτές του για την ελεγκτική περίοδο 1.7.2018 – 30.6.2019 περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση και είχε την πολιτική εποπτεία του ΓΛΚ» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, εκθέτοντας την αντιπολίτευση που επιμένει στην υπεράσπιση της προηγούμενης διοίκησης.

Έντονη αντιπαράθεση με τον κ. Ξάνθο

Την έντονη αντίδραση του Ανδρέα Ξάνθου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν τα ευρήματα του δεύτερου πορίσματος που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας.

Απέφυγε ειδικότερα να σχολιάσει τα ευρήματα του ελέγχου και επέκρινε τον υπουργό Υγείας για την διαδικασία, που επέλεξε να ακολουθήσει, κάνοντας λόγο για «αφήγημα».

«Σήμερα έχουμε ακρόαση φορέων και αν ισχύουν αυτά που λέει ο υπουργός» δήλωσε «για σεβασμό οφείλουμε να τους ακούμε και όχι να σπεύδει ο υπουργός να ενισχύσει το αφήγημα του για φαυλότητα και κακοδιαχείριση και να συνεχίζει τον δημόσιο εξευτελισμό του ΚΕΘΕΑ».