Η έγγραφη απάντηση του Κώστα Τασούλα στον Αλέξη Τσίπρα ακολουθούσε το θεσμικό πρωτόκολλο και υπηρετούσε μια νομική προσέγγιση, αλλά σε πολιτικό επίπεδο ήταν αναμενόμενη. Ο Πρόεδρος της Βουλής δεν θα βρισκόταν απέναντι στον σχεδιασμό της κυβερνητικής πλειοψηφίας, της οποίας άλλωστε αποτελεί κεντρικό μέλος. Αλλά ταυτόχρονα όφειλε να αντιμετωπίσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από την απόσταση που διασφαλίζει το δικό του πολιτειακό αξίωμα. Μέσα στις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Ποινικού Κώδικα και του Κανονισμού της Βουλής υπάρχει η εξήγηση για την εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από τη σύνθεση της Προανακριτικής.

Εάν είναι μάρτυρες στην υπόθεση, οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να είναι και ελεγκτές. Η Προανακριτική είναι κατά βάση μια επιτροπή με δικαστικό περίβλημα και όχι με κοινοβουλευτικό. Λειτουργεί ως ένας «πολυπρόσωπος εισαγγελέας». Οι γνωμοδοτήσεις του παρελθόντος αρκούν για να υπερκεράσουν άλλες απόψεις – ο Τασούλας φρόντισε ακόμη να απαντήσει και στις θέσεις συνταγματολόγων που διατείνονται ότι το ζήτημα της εξαίρεσης μπορεί να ανακύψει μόνο τη στιγμή της κλήτευσης ενός μάρτυρα που συμμετέχει στην επιτροπή και όχι προκαταβολικά: το σημαντικό είναι ο ρόλος του μάρτυρα, που είναι μοναδικός, προσωποποιημένος και αναντικατάστατος. Για τα μέλη της Προανακριτικής υπάρχει στα έδρανα της Βουλής ένα πλήθος από αντικαταστάτες.

Διένεξη

Πίσω από το νομικό περίβλημα, ωστόσο, θα μπορούσε να διαγνώσει κανείς και μια δυσανεξία του Τασούλα για τη δική του εμπλοκή στην πολιτικονομική διένεξη. Από την ώρα που συγκροτήθηκε η Προανακριτική, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο Πρόεδρος της Βουλής θα ήθελε να αναμειχθεί στο έργο της, ακόμη και στο διαδικαστικό πεδίο, και πολύ περισσότερο να βρεθεί ανάμεσα σε μια θορυβώδη αντιπαράθεση που μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα. Ο ρόλος του διαιτητή προφανώς και δεν ήταν στις επιδιώξεις του.

Σε πολιτικό επίπεδο, με την απάντηση στον Τσίπρα, ο Τασούλας έστειλε το μπαλάκι πίσω στην Κουμουνδούρου. Πλέον είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του εκείνοι που πρέπει να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν. Τα μηνύματα ότι το πρόβλημα «μπορεί να λυθεί μόνο με βάση τους κανόνες της δημοκρατίας, δεν μπορεί να λυθεί με τραμπουκισμούς και φωνές» φανερώνουν την προσδοκία ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα κινηθεί εν τέλει στον δρόμο της λογικής. Η προσθήκη, ωστόσο, ότι «απειλές και παρακμιακά φαινόμενα δεν έχουν θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο» προαναγγέλλει και μια ετοιμότητα – εφόσον χρειαστεί – για κινητοποίηση της φρουράς…

Τι θα κάνει ο Πολάκης;

Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι πώς θα αντιδράσει η Κουμουνδούρου. Εάν ο Πολάκης εμφανιστεί στην προσεχή συνεδρίαση της Προανακριτικής, το πιθανότερο είναι ότι η πρόκληση μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με μέτρα αστυνομικού χαρακτήρα. Η βεβαιότητα στο Προεδρείο της Βουλής ότι η πλειοψηφία δεν έχει ανάγκη από τέτοιου είδους συγκρούσεις, αλλά «είναι ο Πολάκης εκείνος που θέλει τη φρουρά», αναδεικνύει τον προβληματισμό που δημιουργεί η προοπτική ενός αδιεξόδου. Ο Τασούλας δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει τον φρούραρχο της Βουλής.

Εάν ο Πολάκης – ή ο Τζανακόπουλος, που προς το παρόν αποφεύγει την κλιμάκωση – φθάσει στην Προανακριτική, τότε θα υπάρξει μια διακοπή της συνεδρίασης και κατόπιν θα εμφανιστεί ένας κλητήρας για τις απαραίτητες συστάσεις, που θα συνοδευθούν και με το αίτημα για την αποχώρησή τους. Μπορεί η αποχώρηση να είναι θορυβώδης, να υπάρξουν καταγγελίες και απειλές, αλλά εάν ο αψύς Σφακιανός βρεθεί εκτός αιθούσης, το θέμα θα λήξει εκεί. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει, ακόμη κι αν ο Τσίπρας δεν ορίσει αντικαταστάτες για τους δύο βουλευτές. Στην περίπτωση, όμως, που θα έχουν ληφθεί αποφάσεις για ένα πραγματικό «κρας τεστ» στη Βουλή, ο Τασούλας θα περιμένει να επιληφθούν ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας. Η δική τους απόφαση θα φθάσει στη φρουρά – και θα καθορίσει τη νέα σχέση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.