Από τις αρχές τού χρόνου έως τώρα κάηκαν σε όλη την Ελλάδα 120.450 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος για τις Δασικές Πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη από τις φωτιές είναι αυτή που ξέσπασε τον περασμένο Αύγουστο στην περιοχή Κοντοδεσπότι Εύβοιας, με συνέπεια να αποτεφρωθούν 23.505 στέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων.

Σημειώνεται πως η Εύβοια παραμένει μία από τις πιο επικίνδυνες περιοχές για την εκδήλωση πυρκαγιών. Μόνο το 2019 σε πέντε πυρκαγιές κάηκαν 37.128 στέμματα που αντιπροσωπεύουν το 31% των συνολικών εκτάσεων της χώρας. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, για το διάστημα 2011-2018, στον Καλλικρατικό Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων εκδηλώνονται κατά μέσο όρο ετησίως 30 πυρκαγιές υπαίθρου με απώλεια κάθε φορά 1.332 καμένων εκτάσεων.

Με αφορμή το τέλος της αντιπυρικής περιόδου (σήμερα η τελευταία ημέρα), η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς προχώρησε στη διατύπωση των πρώτων συμπερασμάτων τόσο για όλη τη χώρα όσο και ειδικά για την Εύβοια, όπου, όπως προαναφέρθηκε, σημειώθηκε η μεγαλύτερη για φέτος πυρκαγιά.

Διαβάστε ακόμα στο ρεπορτάζ του Προκόπη Γιόγιακα: 

■ Ποιος ήταν ο αριθμός των συνολικά καμένων εκτάσεων και ποια η σύγκρισή του με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας;

■ Τι διαφορετικό συνέβη στο Κοντοδεσπότι Εύβοιας;

■ Τι δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα από τα πρόσφατα περιστατικά πυρκαγιών στον Αμαζόνιο και τη Σιβηρία;

■ Τι είναι και πώς αυξάνονται οι μεγαπυρκαγιές;

Διαβάστε περισσότερα στα ΝΕΑ που κυκλοφορούν