Σε συμφωνία για παράταση του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου 2020 κατέληξαν τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, οι 27 συμφώνησε να αποδεχθεί το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου για μια ευέλικτη επέκταση Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Κατά τον κ. Τουσκ, η απόφαση αναμένεται να επισημοποιηθεί γραπτώς.

Μια ευέλικτη παράταση

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το BBC πρόκειται για μια «flextension».

Πρόκειται για μια σύνθετη λέξη, η οποία αποτελείται από δύο συνθετικά: το flexible, που σημαίνει ευέλικτος και το extention, σημαίνει παράταση.

Αυτό σημαίνει, πως μπορεί η παράταση να είναι έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, ωστόσο αν η συμφωνία περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο νωρίτερα, τότε θα μπορεί να αποχωρήσει πριν την ημερομηνία εξόδου.

«Λύγισε» και ο Μακρόν

Νωρίτερα, πηγή του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, είχε σπεύσει να… ρίξει το τελευταίο εμπόδιο στο θέμα της παράτασης.

Επρόκειτο για μια δήλωση με ιδιαίτερη σημασία, αφού ήρθε από ένα στρατόπεδο που κρατούσε απόσταση αναφορικά με το θέμα μιας ακόμα, της τρίτης κατά σειρά, παράτασης στην έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

Η Γαλλία από την πρώτη στιγμή προέβαλε ενστάσεις αναφορικά με το θέμα της νέας αναβολής και ζητούσε «αιτιολόγηση».

«Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία σήμερα το πρωί μεταξύ των 27 για παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου», επεσήμανε η πηγή, δίνοντας το στίγμα του τι θα ακολουθούσε.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως η εξέλιξη σημειώθηκε μετά τη συνομιλία που είχε ο Μακρόν με τον Τζόνσον το Σαββατοκύριακο.

«Η προοπτική των εκλογών ενισχύθηκε σημαντικά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», εξήγησε η πηγή, ενώ υπογράμμισε ότι η τρίτη αναβολή του Brexit θα συνοδεύεται από όρους. Σε αυτούς θα περιλαμβάνονται η άρνηση για περαιτέρω διαπραγμάτευση της συμφωνίας διαζυγίου στην οποία κατέληξε η ΕΕ με τον Τζόνσον, ενώ θα δίνεται και το πράσινο φως για συναντήσεις των 27 ηγετών κρατών της ΕΕ χωρίς τη Βρετανία προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της Ένωσης.