Ενας βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης θα δώσει το «παρών» στην καθιερωμένη δοξολογία στον ναό του Αγίου Δημητρίου την ημέρα που γιορτάζει η συμπρωτεύουσα τον πολιούχο της μαζί με τα 107 χρόνια από την απελευθέρωσή της, το Σάββατο. Την επομένη, την Κυριακή,  θα μιλήσει στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών που διοργανώνει επετειακή εκδήλωση για τα 80 χρόνια λειτουργίας της.

Τη μεθεπόμενη, την ημέρα της εθνικής επετείου, ίσως παρακολουθήσει την παρέλαση στην πόλη. Τίποτε από όλα αυτά δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Ολες οι εμφανίσεις γίνονται στο πλαίσιο ενός τελετουργικού που είθισται να ακολουθούν οι εθνοπατέρες στις εκλογικές τους περιφέρειες. Μόνο που ο εν λόγω βουλευτής της πρώτης θεσσαλονικιώτικης περιφέρειας είναι ένας πρώην πρωθυπουργός που έχει σχολιαστεί – όχι θετικά – για την πολύχρονη σιωπή του, ο Κώστας Καραμανλής.

Σκεπτικό

Το καραμανλικό πρόγραμμα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου έχει ήδη γίνει θέμα. Το σκεπτικό όσων ασχολούνται με αυτό είναι ότι εκείνος σπάει τη σιγή ασυρμάτου που είχε επιβάλει στον εαυτό του για μακρό χρονικό διάστημα. Σύμφωνοι, μόνο που την είχε ξανασπάσει στην πρόσφατη προεκλογική περίοδο, όταν για πράγματι πρώτη φορά έπειτα από μια δεκαετία είχε μιλήσει σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση όλων των γαλάζιων υποψηφίων στην Α’ και τη Β’ εκλογική περιφέρεια της πρωτεύουσας του Βορρά. Στα τέλη Ιουνίου, στο Βελλίδειο, είχε ανέβει στο πόντιουμ για να δηλώσει – όπως έλεγαν τότε οι νεοδημοκράτες – τη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι γκρούπις του νεοκαραμανλισμού παραληρούσαν από κάτω.

Αυτή τη φορά το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή αφήνει να διαρρεύσει πως εκείνος επανενεργοποιείται πολιτικά. Οι άσπονδοι φίλοι του συνδέουν το comeback με τη συζήτηση που γίνεται στα πολιτικά πηγαδάκια για το όνομα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Οι φίλα προσκείμενοι το διαβάζουν ως εκδήλωση της πρόθεσής του να παραμείνει στην κεντρική πολιτική σκηνή – χωρίς βέβαια να διευκρινίζουν αν επιθυμεί να συνεχίσει στα ορεινά κοινοβουλευτικά έδρανα που κατοικοέδρευε μέχρι σήμερα ή αν πράγματι θα τον ενδιέφερε να μετακομίσει στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, η ομιλία του στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών θα είναι εστιασμένη στα μεγάλα εθνικά ζητήματα. Θα αποφύγει οποιαδήποτε αναφορά στα πεζά εσωτερικά θέματα – πολλώ δε μάλλον στα πιο πεζά γαλάζια εσωκομματικά. Θα μιλήσει, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για το Προσφυγικό, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά, τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσα συμβαίνουν σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί εμφανίζεται, επιμένουν, ανήσυχος για τη διεθνή κατάσταση.

Απορία

Παραμένει, βέβαια, απορία το αν αναφερόμενος στις Πρέσπες θα αποκαλέσει τη γειτονική της χώρα με το νέο της συνταγματικό όνομα, Βόρεια Μακεδονία δηλαδή. Ή αν ως τυπικός κεντροδεξιός βουλευτής Μακεδονίας θα προτιμήσει να το αποφύγει. Ειρήσθω εν παρόδω, πριν από εκείνον θα μιλήσει ένας φίλος του από τα παλιά, ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τιμηθεί και με το Χρυσό Μεταλλείο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Πέρα, όμως, από τα events πάνω από τα Τέμπη, ο Καραμανλής ο νεότερος θα μιλήσει και σε συνέδριο του Πανεπιστημίου City στις αρχές Νοεμβρίου με θέμα «Αυτός ο κόσμος αλλάζει», ενώ πληροφορίες τον θέλουν να προγραμματίζει και μια ομιλία στο Φλέτσερ, στην έδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» – χωρίς ωστόσο τίποτα να έχει κλείσει προς το παρόν. Στο City, πάντως, θα διαφωτίσει το κοινό των συνέδρων σχετικά με τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και την κυβερνησιμότητα στις σύγχρονες δημοκρατίες.

Συμπέρασμα από το ενδιαφέρον που δείχνουν ορισμένοι για τις κινήσεις του Κώστα Καραμανλή; Μια παλιά θεσμική ιδιότητα προσδίδει κύρος στα λεγόμενα, αλλά και στις σιωπές κάποιου. Ακόμη κι αν αυτός δεν έχει προσδώσει ιδιαίτερο κύρος στον θεσμό που υπηρέτησε.