Αισιόδοξος για ευρύτερες συναινέσεις για την ψήφο των αποδήμων εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Με συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» υπογράμμισε ότι στις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολιτικούς αρχηγούς  «οι τέσσερις από τους πέντε συμφώνησαν με την άποψή μας ότι η ψήφος των Ελλήνων είναι ισότιμη, έχει την ίδια πολιτική βαρύτητα και δεν μπορεί να γίνουν διακρίσεις σε βάρος κανενός».

Ότι, δηλαδή, όπως είπε, η ψήφος όσων ψηφίζουν από το εξωτερικό θα προσμετράται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

«Συμφωνήσαμε κι εμείς να δεχτούμε ορισμένες από τις προτάσεις τους προκειμένου να συναντηθούμε στο ίδιο σημείο του δρόμου. Από την περασμένη Τετάρτη ύστερα από πρόσκληση του κ. Θεοδωρικάκου, ξεκίνησε στο Υπουργείο Εσωτερικών, διάλογος με εκπροσώπους  των  κομμάτων για τη διαμόρφωση κοινής συνισταμένης. Είμαστε, λοιπόν, σε καλό δρόμο.  Και εναπόκειται στον κ. Τσίπρα να επιλέξει, είτε την αυτοαπομόνωση, είτε τη σύμπραξη προκειμένου να ψηφιστεί ο νόμος και από τους 300 της Βουλής».

Λύσεις για το Προσφυγικό

Ερωτηθείς για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, τόνισε πως είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό.

«Καμία χώρα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη. Ο Πρωθυπουργός έθεσε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών επισημαίνοντας ότι είναι απαράδεκτη η προσέγγιση ορισμένων κρατών-μελών ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό δεν συνιστά πρόβλημα. Θεωρούμε ότι η Ε.Ε. έχει αυξημένες υποχρεώσεις και οφείλει να τις αναλάβει. Κι αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τις χώρες της Σένγκεν, οι οποίες -όπως πολλές φορές έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης- δεν μπορεί να απολαμβάνουν τα προνόμια που τους παρέχει και να αρνούνται τις αντίστοιχες υποχρεώσεις».

Έχει, λοιπόν, η Ε.Ε. , συνέχισε ο κ. Πέτσας, υποχρέωση για  ενεργότερη σύμπραξη στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., με ενίσχυση της Frontex.

«Έχει υποχρέωση για περαιτέρω χρηματοδότηση της χώρας μας ως προς την κάλυψη του κόστους που επωμίζεται. Αναγκαία, όμως, θεωρούμε και τη βελτίωση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, ώστε οι επιστροφές να γίνονται και από την ενδοχώρα».