Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς ανακοίνωσαν την ίδρυση της «Κίνησης 81» για τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό. Πρόκειται ουσιαστικά για μια… συνιστώσα εντός του ΚΙΝ.ΑΛΛ.  που ανακοινώθηκε την ημέρα της επετείου της νίκης του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ το 1981 .

Τα μέλη της «Κίνησης 81» στο κείμενό τους κάνουν εκτενείς αναφορές στο έργο και την προσφορά του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου και υποστηρίζουν ότι ο δρόμος που πρέπει να υιοθετήσει η σημερινή ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι ξεκάθαρα αντιδεξιός.

Όπως αναφέρουν, «θέλουμε μια άλλη πολιτική που θα έχει έναν αντίπαλο: Τη Δεξιά και τις πολιτικές της από οπουδήποτε και εάν προέρχονται», ενώ χρησιμοποιούν σκληρή φρασεολογία για τη Ν.Δ., την οποία κατηγορούν ότι «προσπαθεί να ξαναχτίσει το Κράτος της, γκρεμίζοντας τις λαϊκές κατακτήσεις».

Για ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν ότι βρίσκονται απέναντι από τη δημαγωγία και τον λαϊκισμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «στο οποίο πιστεύουν ότι είναι οι νέοι εκπρόσωποι του χώρου, χωρίς πραγματικό ιδεολογικό έρμα και θολή ταυτότητα».

Επιπλέον, δηλώνουν ότι η δική τους καρδιά «χτυπάει αριστερά» και θα αγωνιστούν «για να χτυπήσει έτσι η καρδιά όλης της Παράταξης, γιατί μόνο τότε θα ξαναγίνει δυνατή, χρήσιμη και απαραίτητη στον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, τον πολίτη που την εμπιστεύτηκε και την έκανε μεγάλη».

Από τα ιδρυτικά στελέχη της κίνησης είναι ο Σταμάτης Μαλέλης, πρώην γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και μέλος της Κ.Ε.

Η διακήρυξη

Το κείμενο της «Κίνησης 81»

Ποιοι είμαστε – Τι ζητάμε

Είμαστε πολίτες που πιστέψαμε και πιστεύουμε στις αρχές του Δημοκρατικού και Ριζοσπαστικού Σοσιαλισμού.

Είμαστε πολίτες που στρατευτήκαμε στους μεγάλους αγώνες του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης πιστεύοντας σε μια δίκαιη κοινωνία.

Ήμασταν εκεί όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Δημοκρατική Παράταξη έριχναν τα τείχη που περιθωριοποιούσαν μεγάλα κοινωνικά στρώματα, τους μη προνομιούχους Έλληνες, φέρνοντάς τους στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Ήμασταν εκεί όταν το Κίνημα δημιούργησε το Κοινωνικό Κράτος και έκανε τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις, όταν δημιουργούσε τη νέα δημοκρατική κοινωνία με ριζικές αλλαγές στην Τοπική αυτοδιοίκηση και στο Δημόσιο τομέα.

Ήμασταν εκεί όταν το ΠΑΣΟΚ ασκούσε περήφανη εξωτερική πολιτική ανατρέποντας τα δόγματα του ψυχρού πολέμου, με κυριαρχικά δικαιώματα για όλους τους Έλληνες.

Πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη με την πράξη και τα έργα της, ήταν ο μεγάλος και κυρίαρχος μεταπολιτευτικός φορέας της Αριστεράς. Στάθηκε στο πλευρό του εργαζόμενου, στο πλευρό του νέου, του αγρότη, του συνταξιούχου, του μικρομεσαίου, του επιχειρηματία που προσέφερε στην πραγματική Ανάπτυξη.

Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πήγε μπροστά και άλλαξε με όραμα και σκληρή δουλειά, που έγινε τόσο στο πλαίσιο της χώρας όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι η Δημοκρατική Παράταξη ηγεμόνευσε πολιτικά, και ιδεολογικά σε όλο το φάσμα τις κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου παρά τα λάθη και τις αντιφάσεις της.

Σήμερα βιώνουμε την επικράτηση της Δεξιάς που δεν άλλαξε και προσπαθεί να ξαναχτίσει το Κράτος της, γκρεμίζοντας τις λαϊκές κατακτήσεις.

Η περίοδος 2012-2014 με τη συγκυβέρνηση, μετάλλαξε ένα τμήμα του Δημοκρατικού Κινήματος.

Οι αναγκαιότητες έγιναν στρατηγική, τα στελέχη μας έχασαν την επαφή με τα λαϊκά στρώματα και αποκαλύφθηκε, δυστυχώς, ότι αρκετά προσχώρησαν στο δόγμα «εξουσία για την εξουσία».

Οι ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές μας με την δεξιά, άρχισαν να ξεθωριάζουν, να σβήνουν και να εξαφανίζονται!

Σήμερα είναι αναγκαία μια νέα ριζοσπαστική και ξεκάθαρη πολιτική, μέσα και έξω από το Κίνημα που θα εδράζεται σε ηθικούς και αξιακούς κώδικες.

Απαιτείται να αποτινάξουμε από πάνω μας τη λογική του συμπληρώματος, του «κόμματος-μπαλαντέρ» που διαστρέφει και παραχαράσσει την ιστορική μας διαδρομή.

Δεν μας ταιριάζει -είναι αδιανόητο- να πανηγυρίζουμε για το 8%!

Δεν είμαστε κόμμα του Κέντρου αλλά της κεντροαριστεράς.

Θέλουμε μια άλλη πολιτική που θα έχει έναν αντίπαλο: Τη Δεξιά και τις πολιτικές της από οπουδήποτε και εάν προέρχονται και επανέρχονται από την πίσω πόρτα, ως δήθεν νέες αναγκαιότητες.

Είμαστε εδώ για να αγωνισθούμε για τις αρχές του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού χωρίς στρογγυλέματα, εκπτώσεις και φτιασιδώματα.

Αγωνιζόμαστε για να ξαναγυρίσουν πίσω στη χώρα μας όσοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης, για να αισθανθούμε όλοι υπερήφανοι σε μια νέα προοδευτική Ελλάδα των ίσων ευκαιριών.

Είμαστε εδώ, μαζί, για να εμποδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία να υλοποιήσει τα όποια αντιλαϊκά σχέδια της και τις γνωστές από το παρελθόν πολιτικές επιλογές της σε βάρος του συνόλου των πολιτών και της χώρα.

Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης οι ανισότητες μεγαλώνουν και χτυπούν τη μεσαία τάξη, ψαλιδίζοντας τα όνειρα της νέας γενιάς.

Οι θεωρητικοί του νεοφιλελευθερισμού και οι θιασώτες της «μίας και μόνης πολιτικής» πρέπει να διαψευστούν.

Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη οφείλουμε να αγωνιστούμε για την μείωση των ανισοτήτων, την θωράκιση των ασθενέστερων στρωμάτων και μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Είμαστε στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων και δεν κάνουμε εκπτώσεις στις αρχές και τις αξίες μας.

Έχουμε χρέος και ευθύνη απέναντι στις γενιές που έρχονται, να αγωνιστούμε για μια νέα πολιτική και ιδεολογική νίκη της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ, κόντρα στις δεξιές συντηρητικές πολιτικές, αλλά και απέναντι από τη δημαγωγία και το λαϊκισμό του Σύριζα που πιστεύουν ότι είναι οι νέοι εκπρόσωποι του χώρου, χωρίς πραγματικό ιδεολογικό έρμα και θολή ταυτότητα.

Οι παρακαταθήκες του ΠΑΣΟΚ, η σοσιαλιστική αλλαγή και τα προστάγματα του ’81 οφείλουν να είναι οδηγός για την ηγεσία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, γιατί μόνο έτσι μπορεί να εκπροσωπήσει τους πολίτες που παραμένουν ανέστιοι και ζητούν μια άλλη πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Η δική μας καρδιά χτυπάει αριστερά και θα αγωνιστούμε για να χτυπήσει έτσι η καρδιά όλης της Παράταξης, γιατί μόνο τότε θα ξαναγίνει δυνατή, χρήσιμη και απαραίτητη στον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, τον πολίτη που την εμπιστεύτηκε και την έκανε μεγάλη.

Πάμε μαζί…

Υ.Γ. Στο facebook μπορείτε να μας βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση: https://www.facebook.com/DiktyoGiaTonDimokratikoSosialismo/