Πιο άγρια αναμένεται να είναι φέτος η γρίπη. Ο λόγος έχει να κάνει με το στέλεχος, που θεωρείται πως θα επικρατήσει βάσει των δεδομένων που υπάρχουν μέχρι σήμερα από το Νότιο Ημισφαίριο (Αυστραλία), το επονομαζόμενο ΑΗ3Ν2, που συνήθως έχει πιο σοβαρές επιπλοκές, από άλλα, όπως ο Η1Ν1.

Αυτό επεσήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM».

Πρόκειται για ένα στέλεχος της γρίπης, που συνήθως έχει πιο σοβαρές επιπλοκές από άλλα στελέχη της γρίπης και προσβάλει κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση για παράδειγμα με τον Η1Ν1. «Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το έχουμε υπόψιν μας, σε ό,τι αφορά τις πληθυσμιακές ομάδες, στις οποίες αναμένεται να έχουμε πιο σημαντικά προβλήματα, αλλά και το πώς πρέπει ανάλογα να κινηθούμε στην προφύλαξη αλλά και την αντιμετώπιση της γρίπης τη φετινή χρονική περίοδο» συμπλήρωσε ο κ. Τσακρής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή παραμένει ο εμβολιασμός το πιο σημαντικό όπλο στη μάχη με τη γρίπη, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες, όπως επαναλαμβάνουν καθημερινά οι ειδικοί, καθώς παρά τις ηλιόλουστες ημέρες που διάγουμε, οδεύουμε προς τον χειμώνα και την περίοδο αιχμής της με τα περισσότερα κρούσματα, από τα τέλη Δεκέμβρη και μετά.

Ήδη υπάρχουν κάποια σποραδικά περιστατικά γρίπης, αλλά περιμένουμε να έχουμε την έναρξη περισσότερων, ως συνήθως, μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου όπως συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι :

«Αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού -ας μη ξεχνάμε ότι η γρίπη προσβάλει το 10% του πληθυσμού και τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες έχουν περισσότερες πιθανότητες για ανάπτυξη επιπλοκών από αυτή- ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό μέτρο δημόσιας υγείας για τη γρίπη». Κατά τον κ. Τσακρή, δεδομένου ότι μετά τον εμβολιασμό απαιτούνται δύο εβδομάδες για την ανάπτυξη των απαραίτητων αντισωμάτων, τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, «άτομα άνω των 60 ετών ή που έχουν άλλα προβλήματα υγείας», θα πρέπει «στην περίοδο Οκτωβρίου και Νοεμβρίου να εμβολιαστούν, όπως και τα άτομα του περιβάλλοντος που ανήκουν στις ομάδες αυτές, π.χ. πολύ μικρά παιδιά»

Μόνο έτσι θα «περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν και την εξάπλωση του ενδημικού κύματος, αλλά και τις πιθανότητες επιπλοκών και ανάγκης νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, κάτι που αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο στην περίοδο της εποχικής γρίπης», σημείωσε με έμφαση καταλήγοντας.