Από το μικροσκόπιο του Eurogroup, που συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη πρόκειται να περάσει ο προϋπολογισμός για το 2020.

Την ίδια στιγμή ένα από τα θέματα που θα συζητήσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας με τους Ευρωπαίους ομολόγους του είναι και το δημοσιονομικό κενό που χωρίζει την Αθήνα με τους θεσμούς.

Ο κ. Σταϊκούρας θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο έχοντας στις αποσκευές του το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού με τις ελαφρύνσεις του 1,2 δισ. ευρώ και τα αντίστοιχα δημοσιονομικά ισοδύναμα 1,231 δισ. ευρώ που εξουδετερώνουν αυτό το κόστος.

Στο Eurogroup ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός του 2020, θα βρεθεί στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup.

Oι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι υπάρχει κενό και θα ζητήσουν από τον υπουργό Οικονομικών να κλείσει το θέμα, παρουσιάζοντας ουσιαστικά ένα πακέτο μέτρων.

Η κυβέρνηση ποντάρει για τη μείωση αυτού του κενού σε τρία κυρίως μέτρα:

– Στην καλύτερη πορεία των φορολογικών εσόδων φέτος, η οποία θα αποτελέσει βάση για υψηλότερη απόδοση του χρόνου

-Στην εφαρμογή μέτρων για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, όπως η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

-Στην επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης, χάρη στα μέτρα των φοροελαφρύνσεων και τις άλλες παρεμβάσεις υπέρ της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

Το προσχέδιο θα σταλεί την επόμενη Τρίτη 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να περάσει από την διαδικασία εξέτασης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Το ίδιο θα κάνουν και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η διαφορά με την Ελλάδα, είναι ότι βρίσκεται σε πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, και θα πρέπει να «ευθυγραμμιστεί» με τις υποδείξεις των θεσμών για εξάλειψη του δημοσιονομικού κενού από τα θεμέλια του νέου προϋπολογισμού.

Μοναδική διέξοδος για την κυβέρνηση, προκειμένου να ξεπεράσει τις συμπληγάδες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, είναι να ξαναγράψει το βασικό σενάριο με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού ώστε να χωρέσουν όλες οι φορολογικές εξαγγελίες.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ άνοιξε «παράθυρο» για νέα αντίμετρα, τόσο φέτος όσο και το 2020, εφόσον υπάρξει δημοσιονομικός χώρος.